ZZ Leiden komt net te kort voor bereiken Bekerfinale

ZZ Leiden is er niet in geslaagd de finale van de NBB-beker te bereiken. Na de zware nederlaag in Den Bosch met 17 punten verschil kwamen de mannen van Toon van Helfteren gisteravond net te kort: 69-61.

Audiofragment: Rolf Marselis in gesprek met coaches en spelers ZZ Leiden

Vooraf had Van Helfteren geloof in een goede afloop. “Het is niet onmogelijk. Als je elk kwart met een punt of 5 wint dan haal je voldoende punten voor de finale.” Na het 1e kwart lag ZZ Leiden op schema (21-16). Gesteund door een enthousiast publiek was ZZ Leiden fysiek de Bosche ploeg de baas. Maar in het 2e kwart leek de ploeg de wedstrijd te verspelen. De zoneverdediging van EiffelTowers stelde ZZ Leiden voor problemen en EiffelTowers kwam met de rust zelfs voor: 34-37.

Van Helfteren: “In de rust zette ik een streep door de 17 punten. Het was zaak om de wedstrijd winnend af te sluiten. Na rust hebben we slechts 22 punten toegestaan. Dat we nog dichtbij kwamen is een complement voor de ploeg.”

In het derde kwart sloeg de vlam in de pan, toen Hilleman ruw tegen de grond werd gewerkt. Een opstootje volgde maar werd snel gesust door de scheidsrechters. ZZ Leiden herpakte zich, heerste onder de borden en liep uit naar een 7 punten voorsprong (54-47). De Leidse ploeg leek zelfs in het begin van het 4e kwart op een regelrechte sensatie af te gaan. Met nog iets meer dan 8 minuten te spelen stond ZZ Leiden 12 punten voor: 59-47. ‘Zou het dan toch gaan gebeuren’ gunste het door de Vijfmeihal. Maar Den Bosch gaf niet op en verkleinde de achterstand. Nog eenmaal veerde ZZ Leiden op. Het verschil werd met 1 minuut en 30 seconden te spelen 14 punten! Maar juist op dat moment vielen de ‘drie-tjes’ niet en was het de Bosche speler Young die EiffelTowers naar een veilige haven loodste.

Van Helfteren was teleurgesteld na afloop maar zag wel lichtpuntjes: “een beker nederlaag met perspectief. We winnen weer van Den Bosch. En de ontwikkeling van het team is positief met het oog op de play offs.”

Eindstand: 69-61.