Science Café Leiden over tweeduizend jaar cartografie

Het Science Café Leiden staat op dinsdag 9 april in het teken van tweeduizend jaar cartografie. In de loop der eeuwen is het beeld van de aarde, de kosmos, en de plaats van de mens hierin, ingrijpend veranderd. Dacht men eerst dat de aarde in het centrum van de kosmos en de Schepping stond, nu is bekend dat de aarde slechts een klein planeetje van een hele gewone ster in een heel gewoon melkwegstelsel is.

Columbus botste met een ruim duizend jaar oude kaart op het verkeerde eiland. De Vlaming Mercator creëerde een eeuw later een doorbraak in de cartografie en redde er veel zeemanlevens mee. Toch is ook van zijn kaart bekend dat die niet klopt. De met kaarten omlijste lezing wordt op 9 april verzorgd door Rob van Gent en Michiel van Straten.

Rob van Gent is sterrenkundige en wetenschapshistoricus, verbonden aan het Instituut voor Geschiedenis en Grondslagen van de Wetenschap in Utrecht. Michiel van Straten is ontdekkingsschrijver. Zijn populair-wetenschappelijke boek Tien verdwenen dagen gaat over de menselijke maat achter het wereldbeeld. The Crown Hunters zorgt vanaf 19.40 uur voor muziek. De lezing begint om 20.00 uur. De locatie is Scheltema.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×