Zes boten. Meer mag de Leidse Rederij er niet meer neerleggen aan de kade van de Apothekersdijk. Nu liggen er nog tien. De gemeente kondigt bovendien aan dat te gaan handhaven. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Leidse Rederij krijgt geen extra ligplaatsen

De Leidse Rederij van ondernemer Peter Labrujère krijgt geen extra ligplaatsen aan de Apothekersdijk. Het rondvaartbedrijf heeft daar nu zes ligplaatsen en wil er graag negen. Als dat nu niet kan, wil de reder dat de gemeente gedoogt dat er meer boten liggen dan waarvoor een vergunning is verleend. Ook dat wijst de gemeente af. Volgens Labrujère jaagt de gemeente de rederij door die afwijzing de stad uit. De gemeente vindt die kritiek niet terecht en wijst erop dat de Leidse rederij met zes plekken al royaal is gefaciliteerd.

In het nieuwe ligplaatsenplan dat sinds 2010 van kracht is, zijn de beschikbare plekken verdeeld onder alle bedrijven met boten in Leids water. Daarbij is zoveel mogelijk uitgegaan van de bestaande situatie. Een uitbreiding van het aantal ligplaatsen zit niet in de planning. Als de Leidse Rederij extra plaatsen wil, kan dat pas als ze aan de beurt zijn op de wachtlijst. Daar staat het rondvaartbedrijf al op met twee aanvragen. Als de Leidse Rederij aan de beurt is voor zo’n plek, is dat waarschijnlijk niet aan de Apothekersdijk.

Audiofragment: Eind februari was Labrujère nog vol vertrouwen dat de gemeente hem de extra plekken zou gunnen: “We hebben een hele flexibele gemeenteraad. Die gaat alle kanten op en soms ook de goeie. Dat gaat lukken”.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×