Tweehonderd vragen over geschiedenis Leiden

Wat is het oudste Leidse huis? Waar liep de Romeinse limesweg? Hoe oud is het grafelijke hof? Zijn er nog resten van de schansen van het beleg van Leiden aanwezig? Dit zijn enkele vragen van de bouwhistorische en archeologische onderzoeksagenda van Ergoed Leiden en Omstreken. In totaal zijn ongeveer tweehonderd vraagstukken opgenomen over de geschiedenis van Leiden in zeven periodes: Van prehistorie tot de moderne tijd.

Al het archeologisch en bouwhistorisch onderzoek in de stad vindt voortaan plaats op basis van deze vragen. Zo wordt het verhaal en de geschiedenis van Leiden steeds completer. Leiden is namelijk met haar musea, collecties en monumenten een ware ‘Erfgoedcampus’.

De agenda kent twee delen: een beschrijvend deel en een database. Het eerste deel bestaat uit een beschrijving, per tijdsperiode, van de bekende ontwikkelingen van de stad. Het tweede deel wordt gevormd door een database met de tweehonderd onderzoeksvragen. De database wordt steeds bijgewerkt: vragen zullen afvallen wanneer ze beantwoord zijn, maar onderzoek roept ook vaak weer nieuwe vragen op, die kunnen worden toegevoegd. De database is daarom alleen digitaal beschikbaar; binnenkort op de website: www.erfgoedleiden.nl. Iedereen kan zo eenvoudig opzoeken welke onderzoeksvragen van toepassing kunnen zijn op een bepaald deel van de stad. 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×