Historische films over bezoek Oranjes aan Leiden

Volgende week maandagmiddag vertoont Erfgoed Leiden en Omstreken historische films over bezoeken die de Oranjes aan Leiden brachten. Vanouds heeft het koningshuis een bijzondere band met Leiden. Door de jaren heen waren er regelmatig Oranjes aanwezig in de Sleutelstad, zoals in 2000 op Koninginnedag.

Veel filmopnamen van deze bezoeken bevinden zich in de archieven van Erfgoed Leiden en Omstreken. Ter gelegenheid van de aanstaande troonswisseling wordt een speciale selectie hieruit vertoond tijdens de filmvoorstelling Koninklijk bezoek aan Leiden, die van 14.00 tot 17.00 in de filmzaal van het Archiefgebouw aan Boisotkade 2A te zien is. De toegang is gratis, reserveren is niet mogelijk.

Tijdens de voorstelling is onder meer te zien hoe koningin Wilhelmina en prins Hendrik in 1924 de 3-oktoberviering meemaken. Zij wonen de dankdienst bij in de Pieterskerk, de onthulling van het 3-oktobermonument in het Plantsoen, en de opvoering van het openluchtspel De vrede van Rijswijk. Een andere film toont de erepromotie van koningin Wilhelmina in 1925 aan de Leidse universiteit.

Samen met koningin-moeder Emma, prins Hendrik en dochter Juliana bezoekt zij onder meer het Rijksmuseum van Oudheden. Vijf jaar later ontvangt Juliana in de Pieterskerk een eredoctoraat en maakt een rijtoer door de stad. Beatrix studeerde en woonde niet alleen in Leiden, maar bezocht ook later vaak de stad. Hoogtepunt was haar bezoek met de koninklijke familie op Koninginnedag 2000. De film Oranje in Leiden van de Leidse Video en Smalfilm Liga (LVSL) brengt dat treffend in beeld.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×