ZZ Leiden met gemak naar halve finale play-offs

In een ‘clean sweep’ is ZZ Leiden er in geslaagd de halve finale in de strijd om het Nederlands kampioenschap te bereiken. Opnieuw was de Leidse ploeg te sterk voor Matrixx Magixx: 88-64. Daarmee kwam de stand in de ‘best of five’ op 3-0. In de halve finale wacht GasTerra Flames uit Groningen. Op voorhand belooft dat een spannende reeks te worden.

Audiofragment: Na afloop van de derde gewonnen wedstrijd op rij sprak Rolf Marselis met coach en spelers van ZZ Leiden.

Opnieuw kwam de ploeg van Toon van Helfteren niet in de problemen tegen de ploeg uit Wijchen. Gedegen en met gemak werd andermaal afgerekend van Matrixx Magixx Wijchen. In vier jaar tijd eindigt voor Matrixx Magixx de play-offs reeks tegen Leiden. Chis van Loon: “We hebben geprobeerd de zaak in een paar weken voor de play-offs weer op de rails te zetten. Dat leek aan het einde van de competitie het geval. Maar de conclusie is dat we ruim tekort schieten”.

Grote man aan Leidse zijde was Worthy de Jong. Hij imponeerde vanaf het begin en liet zien dat zijn optreden van vorige week een vergissing was. De wederom in gering getale opgekomen publiek kreeg een heerlijke wedstrijd voorgeschoteld. Met name aanvallend liep het weer eens bij ZZ Leiden. Daar zag het bij de start eerst niet naar uit toen Matrixx Magixx brutaal een voorsprong van 7-11.

ZZ Leiden intensiveerde haar vedediging en bij het einde van het eerste kwart leidde de ploeg met meer dan 10 punten: 26-15. Met goed aanvallend basketbal vergrootte het Leidse team de voorsprong naar 20 punten bij de rust (52-32). De tweede helft leek daarmee een formaliteit. Anders dan andere keren verslapte de aandacht in de tweede helft niet. De ruime voorsprong gaf coach Toon van Helfteren de gelegenheid om veel speelminuten toe te kennen aan de ‘bank’. Met name het gemak waarmee Wouter Breel, toch pas weer kort bij de selectie, speelt was opvallend. Een nagenoeg volledig team met Nederlandse spelers uit de eigen jeugd werd de voorsprong van ruim twintig punten verdedigd. Eindstand: 88-64.

Toon van Helfteren was met de wijze van spelen in zijn nopjes: “Op deze wijze de kwartfinale afsluiten is goed voor het zelfvertrouwen. Dat kunnen we best gebruiken, want de reeks tegen Groningen wordt een heel ander verhaal.”

Op 1 mei start de halve finale reeks. ZZ Leiden begint thuis in de eigen Vijf Meihal. Tegenstander GasTerra Flames.