Archeologen ontdekken oude begrafenisrituelen van Nederlandse elite

De Leidse archeoloog David Fontijn heeft bij een onderzoek naar prehistorische graven een bijzondere vondst gedaan. Hij ontdekte dat delen van verbrande doden en hun kostbaarheden werden meegenomen door nabestaanden. Voor deze vondst van Fontijn was er een theorie dat de Nederlandse elite armer zou zijn dan de elite van de rest van Europa. Deze theorie wordt nu in twijfel getrokken.

Uit het onderzoek naar een aantal grafheuvels in Oss bleek dat tijdens het begravingsritueel de kostbaarheden samen met de doden werden verbrand. Na deze verbranding namen nabestaande delen van de doden en rijkdommen mee, om religieus te eren. Deze twee ontdekkingen verklaren waarom er in Nederlandse graven alleen kleine delen van kostbaarheden lagen. De grafheuvels werden onderzocht omdat er een nieuwe snelweg wordt aangelegd.

Het verhaal over deze vondst van Fontijn staat beschreven in zijn nieuwe boek ‘Transformation through Destruction’. Objecten uit het graf zijn te zien in het Rijksmuseum van Oudheden.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×