Van Duijn: "Stadsverbods voor krakers kan niet"

Het verzoek dat VVD en CDA vorige week deden aan burgemeester Lenferink is kansloos. Dat zegt de Leidse jurist Marco van Duijn van bureau Recht voor Allen. De twee partijen willen dat Lenferink de Voetbalwet gebruik om de groep krakers die in Leiden actief is te bestrijden. Bijvoorbeeld door ze een gebiedsverbod op te leggen voor de hele stad. Van Duijn is naast jurist ook ervaringsdeskundige op het gebied van kraken. Hij was jarenlang de woordvoerder van de Vrijplaats Koppenhinksteeg.

Audiofragment: Volgens Marco van Duijn is het verzoek van VVD en CDA slechts ‘voor de b├╝hne’.

Volgens Van Duijn kan de Voetbalwet alleen worden gebruikt bij verstoring van de openbare orde. Bij kraken is daaervan geen sprake, omdat een kraakactie zich per definitie niet op straat afspeelt, maar in leegstaande panden. Volgens Van Duijn is een kraakactie daarom iets tussen de eigenaar van een pand en de krakers.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×