Verslaggever Rolf Marselis eerder in gesprek met ZZ Leiden speler Arvin Slagter.

ZZ Leiden naar finale om Nederlands kampioenschap

Opnieuw in een ‘clean sweep’ is ZZ Leiden er in geslaagd de finale in de strijd om het Nederlands kampioenschap te bereiken. In een nagenoeg uitverkochte Vijf Meihal won de Leidse ploeg in een spannende wedstrijd van GasTerra Flames: 68-64. Daarmee kwam de stand in de ‘best of five’ op 3-0. ZZ Leiden staat voor het derde achtereenvolgende jaar in de finale. Wie de tegenstander van ZZ Leiden zal zijn is nog niet bekend. De andere halve finale tussen EiffelTowers Den Bosch en Aris Leeuwarden kent een stand van 1-2.

Audiofragment: Rolf Marselis in gesprek met coach Toon van Helfteren en spelers ZZ Leiden na winst halve finale.

Vanaf de eerste minuut liet GasTerra Flames zien zich niet zomaar te willen neerleggen bij een nieuwe nederlaag. De Groningse ploeg vocht voor haar laatste kans en opende sterk: 0-13. “Ze waren heel agressief”, aldus Van Helfteren, “meer nog dan ik had verwacht. Ik had mijn spelers wel gewaarschuwd. Maar het gebeurde toch.” ZZ Leiden antwoordde adequaat met een 11-0 run, waarmee de toon voor de avond gezet was. De derde wedstrijd zou de aantrekkelijkste in de reeks worden: spannend, intens en met veel sfeer. Play off basketbal puur sang. De Groningse ploeg was de betere ploeg in de eerste helft. Opvallendste speler bij Flames was Jessey Voorn, die meer minuten kreeg door de afwezigheid van Nate Rohnert (blessure). Het spel van Voorn deed menig basketbal hart sneller kloppen. GasTerra Flames verzuimde echter om door te drukken na een nieuw gaatje 16-26. ZZ Leiden had moeite met de zone verdediging en was aanvallend niet bij de les. Toch herstelde de ploeg zich tegen het einde van het tweede kwart. En dankzij een prachtige steal van Sean Cunningham kon ZZ Leiden zelfs met een voorsprong de rust in: 32-31. Coach Skelin: “Ik wist dat de beslissing later zou vallen. We raakten dan ook niet in paniek toen Leiden terugkwam.”

In het derde kwart nam Worthy de Jong zijn ploeg op sleeptouw. Maar GasTerra Flames gaf zich niet gewonnen en bleef aanklampen. Rogier Jansen zorgde met een drietje dat bij het eind van het kwart het verschil twee punten bedroeg (51-49). Ook in het vierde kwart bleef het razend spannend. Een ‘puntje puntje’ wedstrijd. Met nog minder dan vijf minuten te spelen was het Boykin die de Groningse ploeg op voorsprong bracht (58-59). Maar het antwoord van ZZ Leiden was groots. Via twee driepunters van Arvin Slagter en Ross Bekkering (!) en de steal van Worthy de Jong sloeg Leiden een gat van 7 punten: 66-59. Met minder dan twee minuten te gaan was de wedstrijd daarmee gespeeld en kon het Leidse publiek gaan feesten. Wat vooraf een lastige klus leek was werd in de praktijk gemakkelijk geklaard. Fysiek en mentaal was ZZ Leiden sterker gebleken dan GasTerra Flames. Volkomen verdiend won ZZ Leiden met 68-64. 

Dat vond ook Rogier Jansen, voor de microfoon van RTV Noord: “We hebben verloren van een ploeg die beter was dan wij. Dat moet je accepteren. Als je eerlijk bent gaat het het hele jaar al moeizaam. Het is geen succesvol seizoen geweest. We zijn gewoon tekort gekomen.” 

Toon van Helfteren was opgelucht met de derde overwinning op rij. “We hebben er een korte serie van gemaakt. Na de laatste competitiewedstrijd In Groningen hebben we onze verdediging aangepast. Die analyse heeft goed uitgepakt. De eerste wedstrijd was belangrijk om te winnen. Na de 2e winst zaten we niet te wachten om nog een keer naar Groningen te gaan. We speelde weer op een geweldige manier het vierde kwart. Verdedigend was het van twee kanten hoogstaand basketbal. De spanning was top en dat hoort bij play-off basketbal.”

Op 14 mei start de finale reeks.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×