Gemeenteraadsverkiezingen 2014: 'Kloof tussen burgers en politici nuttig'

Tussen politici en burgers moet een zekere kloof bestaan om zo de kwaliteit van de democratie te maximeren, zegt Wouter Veenendaal, politicoloog aan de Universiteit Leiden. Hoe beter politici en burgers elkaar kennen en hoe persoonlijker de relaties die zij aangaan, hoe lastiger het is om keuzes voor het algemeen belang te maken. Een politieke paradox: want om te begrijpen wat burgers willen, moeten politici en burgers elkaar immers kennen. Als die relaties echter te close worden, onderzocht Veenendaal onder andere op het tropische eiland Sint Kitts, dan leidt de kwaliteit van beslissingen daar onder. De kloof heeft dus nut en volgens Veenendaal is daar zowel in de wetenschap als onder praktiserende politici, straks allemaal op pad om campagne te voeren, te weinig aandacht. Om te achterhalen wat burgers verwachten en willen, zouden sociale media en onderzoek nuttige intermediairs zijn. Persoonlijke relaties zijn belangrijk, maar zeker niet essentieel om te weten wat er in de stad speelt.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×