Ehrenfest-archief Boerhaave aangevuld

Museum Boerhaave ontvangt deze maand een belangrijke aanvulling op het Paul Ehrenfest-archief. Het gaat om twee flinke dozen met in hoofdzaak persoonlijke correspondentie van de befaamde Leidse natuurkundige, bij elkaar enkele duizenden items. De aanwinst betekent een zeer belangrijke aanvulling op het al in Museum Boerhaave aanwezige wetenschappelijke Ehrenfest-archief.

Aan de hand van het complete materiaal, is het mogelijk het enerverende, uiterst intensieve bestaan van de mens en wetenschapper Paul Ehrenfest in al zijn facetten in kaart te brengen. Het nieuwe materiaal komt uit de nalatenschap van de Amerikaanse wetenschapshistoricus Martin Klein. In 1970 publiceerde Klein deel één van zijn Ehrenfest-biografie, dat loopt tot circa 1920. Van deel twee is het nooit gekomen.

Met als tussenstation het Einstein Papers Project in Pasadena, waar het materiaal is gedigitaliseerd, volgt op 31 mei de overdracht aan Museum Boerhaave. Paul Ehrenfest (1880-1933) was in 1912 in Leiden de opvolger van Hendrik Lorentz. Hij vormde de spil van de groep theoretisch fysici in een periode van grote vernieuwingen in het vakgebied (relativiteitstheorie en quantumtheorie).

Ter gelegenheid van de overdracht van het Ehrenfest-archief is er op vrijdagmiddag 31 mei in Museum Boerhaave een publiekssymposium over deze befaamde theoretisch natuurkundige. Het programma daarvan staat op www.museumboerhaave.nl/ehrenfest.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×