Tessel Romeyn in gesprek met pontbaas James Taghavi (Foto's: Chris de Waard).

De Zijlboot 20 jaar in de vaart

De Zijlboot, het fietsveer tussen de Zijldijk in Warmond en de Leidse Merenwijk, is vandaag 20 jaar in de vaart. Een jubileum dat samenvalt met het 20-jarig dienstverband van pontbaas James Taghavi bij De Zijl Bedrijven (DZB). Reden voor een feestje dat werd georganiseerd door de gemeenten die het pontje gezamenlijk in de vaart houden.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/93691711″ params=”” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: Tessel Romeyn stapte aan boord en sprak achtereenvolgens met directeur Bas van Drooge van DZB, wethouder Kees van Velzen uit Teylingen, pontbaas James zelf, Ria van Diepen (raadslid in Leiderdorp). Maar eerst werd de jarige toegezongen.

De samenwerkende gemeenten grepen de gelegenheid ook aan om de nieuwe fietsroutes te promoten die de afgelopen periode rond De Kagerplassen zijn aangelegd. Het gebied heeft fietsers daardoor steeds meer te bieden.James werd toegesproken door DZB-directeur Bas van Drooge en de Teylingse wethouder Van Velzen. (Video: Chris de Waard).

De Zijlboot zelf is trouwens al een stuk ouder dan de 20 jaar dat het pontje bij de Zijldijk fietsers overzet. De veerpont werd in 1955 in Amsterdam gebouwd voor de gemeente Utrecht. Daar werd de boot oorspronkelijk ingezet onder de naam ‘Gemeentelijke Havendienst 4′. Later heeft het pontje ook nog dienst gedaan als veerdienst op het Amsterdam-Rijnkanaal.

Sinds de jaren ’80 werd de boot gebruikt door de provincie Zuid-Holland. Onder meer als Vlietpont in de periode 1988 t/m 1992. James Taghavi was daar ook al de schipper. Sinds 1993 vaart het veer op de Zijl en kreeg het ook zijn huidige naam.

Gemiddeld zet James met de Zijlboot zo’n 20.000 voetgangers en fietsers per jaar over. In topjaren loopt dat op tot wel 35.000. De pont is van april to en met oktober in de vaart. Van dinsdag tot en met vrijdag tussen 12.00 uur en 18.00 uur en op zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×