Leids Herendispuut roeit 100 km voor ALS

Het Leidsch Heeren Dispuut ‘Vanir’ van de Koninklijke Studenten Roei Vereeniging Njord gaat roeien voor ALS. Morgen zullen de acht mannen de Ringvaart Regatta, een tocht van 100 kilometer afleggen. Ze gaan deze uitdaging niet alleen aan voor zichzelf, maar willen daarmee ook aandacht creëren voor de ziekte ALS. “Wij vonden het leuk om mee te doen. Honderd kilometer roeien doe je niet elke dag. Vervolgens hebben we bedacht om dat te doen voor het goede doel”, vertelde Stefan Pack van LDH ‘Vanir’ in Stud071.

Roeier Stefan Pack van LHD ‘Vanir’ legde in Stud071 uit waarom de heren-acht gaat roeien voor stichting ALS.

Bij mensen met ALS worden de zenuwen vernietigd die de spieren aansturen, waardoor de patiënt in korte tijd verlamd raakt en uiteindelijk overlijdt. Voor onderzoek naar de ziekte en medische behandeling, is geld nodig. “Het is een ziekte die commercieel niet interessant is om onderzoek naar te doen,” zegt Stefan. Er is wel een centrum dat onderzoek doet naar de ziekte, maar een behandelmethode ontbreekt nog. “We weten steeds meer, maar er is nog te weinig bekend om de oorzaak van de ziekte te achterhalen, zodat er iets aan gedaan kan worden. Dat is verschrikkelijk om te horen als je de diagnose krijgt,” alsdus Stefan. “Daarom willen wij onze spieren inzetten voor mensen die verlamd zullen raken”. 

Wie het dispuut wil steunen, kan kijken op www.alvarum.com/vanir8. De inspanningen van de mannen zijn te volgen op www.facebook.com/Vanir8. De actie wordt symbolisch gesteund door zowel de Leidse wethouder Sport Frank de Wit als de rector magnificus van de Universiteit Leiden Carel Stolker.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×