Zorgen over invoering Sociale Wijkteams

De Leidse raad maakt zich zorgen over de snelheid waarmee wethouder Roos van Gelderen de invoering realiseert van een stedelijk dekkend netwerk van Sociale Wijkteams. Dat bleek gisteravond tijdens een uren durende discussie over het onderwerp in de raadscommissie Onderwijs en Samenleving. Uiteindelijk wist de wethouder de raadsleden te overtuigen. De wijkteams zijn er voor 1 januari 2015. Per die datum verdwijnen – als gevolg van eeerdere bezuinigingen – onder andere de Raad en Daadwinkels in Leiden. De wijkteams moeten hun rol overnemen. Net als een flink aantal andere taken.

Audiofragment: Roos van Gelderen in gesprek met Chris de Waard over invoering van Sociale Wijkteams.

De wethouder moest verder beloven dat ze de raad meeneemt in het proces. Verschillende fracties maken zich namelijk zorgen over de exacte invulling van de wijkteams en willen een vinger aan de pols houden. Meetbare doelen en resultaatgericht werken is wat de raad van de wijkteams verwacht. Helemaal gerust dat het op tijd goed komt is de raad nog niet, maar Van Gelderen bezweert dat het goed komt.

Een ander onderwerp in de discussie over de toekomst van de hulpverlening aan bewoners die daarvan afhankelijk zijn – zo’n 20% van de Leidenaren maakt gebruik van een vorm van hulp – is de omstreden Zorgveiling die de afgelopen jaren voor veel discussie zorgde. Daarbij konden aanbieders online bieden op cliĆ«nten, de goedkoopste kreeg de opdracht.

Die Zorgveiling wordt al afgebouwd en per 1 januari 2015 wordt er helemaal niet meer geveild. Mensen die zorg nodig hebben, krijgen vaak al verschillende hulpverleners over de vloer en in overleg met hen moet dan maatwerk geleverd gaan worden, door zorg meer te koppelen aan bestaande hulpverlening. Hoe dat precies vorm gaat krijgen, weet Van Gelderen nu nog niet. Wel gaat ze uit van een beperkt aantal zorgaanbieders. Vrije keuze is weliswaar belangrijk, maar een teveel aan opties leidt alleen maar tot keuzestress, zo denkt de wethouder.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×