Wat hebben de Leidse Schouwburg, de Open Boerderijdag en de Japanmarkt van het Sieboldhuis met elkaar te maken? Ze maken allemaal tegen wil en dank reclame voor evenementen die al lang geweest zijn. (Foto's: Chris de Waard).

Leiden voorlopig vol oude reclameborden

Azero Outdoor Reclame, voorheen vanPuffelen, is failliet. Het bedrijf verzorgt sinds 2010 de posters via de ‘driehoeksborden’ in Leiden en een aantal andere gemeenten in de regio. Tot die tijd was de exploitatie van die borden in handen van V&R-Ateliers, maar na een aanbesteding gunde de gemeente het contract aan vanPuffelen uit Rotterdam dat een beter bod uitbracht. Té goed waarschijnlijk. De gevolgen van het faillissement zijn groot. Niet alleen blijven de borden met verouderde reclame in de stad staan, ook zijn talloze organisaties gedupeerd omdat nieuwe reclameposters niet worden opgehangen.

Marion Roedoe van V&R Ateliers heeft al contact gehad met veel gedupeerde instellingen maar kan ze niet direct helpen. De gemeente Leiden heeft het Nationaal Adviesbureau Buitenreclame (NABB) gisteren gevraagd om tot eind van het jaar een nieuwe exploitant te zoeken. Naarna volgt een nieuwe aanbesteding. Het NABB geeft exploitanten tot vrijdag de tijd zich te melden. V&R Ateliers staat in elk geval klaar om de klus te klaren. Volgens Marion Roedoe kunnen de eerste nieuwe posters al deze maand in de stad hangen. Of daarvoor gebruik gemaakt kan worden van de oude Azero-borden is nog niet duidelijk, maar anders worden er flexibele borden ingezet.

De gemeente Leiden zag de bui kennelijk al hangen. In de meerjarenbegroting die op 31 mei werd gepresenteerd, wordt jaarlijks 45.000 euro aan inkomsten afgeboekt op de post buitenreclame. Wegens ‘een daling van het aantal contracten’. Leiden heeft trouwens nog een tweede reclametegenvaller te verwerken. De gemeenteraad besloot eerder dat er geen reclamemast langs de A4 mag komen, omdat dat de groene Oostvlietpolder aantast. De zoektocht naar een alternatieve plek duurt langer dan verwacht en scheelt de gemeente nu een ton aan reclame-euro’s.

Leiden Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×