Zelfgebakken taart voor de raadsleden van de bewoners uit Transvaal. Het hielp een oplossing voor de parkeerproblemen in de wijk uiteindelijk niet dichterbij. (Foto: Chris de Waard).

Politiek parkeert oplossing Transvaal nog even

De wijk met de hoogste parkeerdruk van Leiden, Transvaal, moet nog even wachten op een afdoende oplossing voor de parkeerproblemen. Meer dan een blauwe zone in het gebied ‘Transvaal 2’ zit er tot de verkiezingen niet in. Voordat de raadscommissie zich gisteravond over de parkeerproblemen boog, werden de raadsleden nog door Transvaal-bewoners getrakteerd op zelfgebakken taart. Onder het genot van werd nog druk gediscussieerd.

Audiofragment: Chris de Waard sprak met wijkbewoner Luuk Jacobs en de raadsleden Krijgsman (D66) en Zevenbergen (VVD).

Dat de problemen niet zomaar opgelost zullen worden, bleek ook gisteravond weer. De raad is sterk verdeeld en die scheidslijn loopt ook nog eens dwars door coalitie en oppositie. Geen goed recept voor een oplossing. Die komt er dan ook niet echt. Parkeeroplossingen voor de wijken rond het centrum worden inzet van de verkiezingscampagnes van de verschillende partijen.

Audiofragment: SP-raadslid Julian van der Kraats en CDA-duoraadslid Joery Strijtveen over de verschillen van inzicht binnen de coalitie.

De bewoners hoorden het allemaal maar aan. In Transvaal overheerst verslagenheid, in de wijken Noordenkwartier en de Professorenwijk is de (parkeer)druk net wat lager en de bewonersverenigingen dáár pleiten dan ook vooral voor een goede oplossing als de proef met de blauwe zones afloopt. Formeel is dat op 1 januari aanstaande, maar de kans is groot de de proef wordt verlengd tot aan de verkiezingen in maart 2014.

Audiofragment: Chris de Waard in gesprek met bewonersvertegenwoordigers uit Transvaal, Noorderkwartier en de Professorenwijk.

Op parkeergebied valt er dan ook echt wel iets te kiezen. VVD en CDA zijn mordicus tegen het uitbreiden van betaald parkeren, blauwe zones zijn wel bespreekbaar. Partijen als de PvdA en de SP willen juist wel de weg van betaald parkeren op. Als dat in de vorm van blauwe zones moet, gaan wel de kosten omhoog van 15 naar 50 euro per jaar. Pas dan is dat systeem kostendekkend. En, zo zei PvdA-duoraadslid Gijs Holla: “De gemeente moet geen melkkoe voor de automobilist worden.”

Transvaal en de VVD ‘bevechten’ elkaar ook online via maar liefst twee speciale websites: www.transvaal23.nl en www.factfullpolitics.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×