De eerste fiets komt boven water tijdens de grote schoonmaak in de Oranjegracht. Er zouden er nog heel wat volgen. Over volgen gesproken: waarnemingen uit het visreservaat worden regelmatig op Twitter gezet: @owinleiden. (Foto: Jan Westgeest).

Opschoonactie Oranjegracht met bijzondere vondst

Toegegeven, héél bijzonder is het niet, maar wel leuk en interessant. De vondst van een Orconectes Limosus in het wrak van een Tomosbrommer. Naast de gevlekte Amerikaanse rivierkreeft – waarvan er eerder dit jaar ook al eentje werd opgedregd uit het water bij de Apothekersdijk – haalden brandweerduikers gisteren met hulp van buurtbewoners ruim 40 stuks grofvuil uit het water tijdens een drie uur durende schoonmaakactie. Doel van de actie was tweeledig. Het Leidse onderwaterleven beschermen en in kaart brengen, maar het was ook een mooie kans voor de duikers van de brandweer om te oefenen.

Het water van de Oranjegracht vormt samen met zeven andere singels, slootjes en grachten deel uit van het visreservaat in het gebied rond de Haven. De komende jaren gaan vrijwilligers van het KNNV-project Vissenmonitoring het onderwaterleven regelmatig vanaf de kant én vanuit het water tellen en in een database invoeren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×