Archieffoto: Chris de Waard.

Ook meeuwen komen speciaal voor Leidse haring

Eind juni promoveerde de Texelse bioloog Kees Kamphuizen op de concurrentie tussen de Zilver- en de Mantelmeeuw. Om de meeuwen individueel te kunnen herkennen kregen ze gekleurde ringen om. Meest opzienbarende uitkomst van dat onderzoek – althans, voor ons Leidenaren – een van die Texelse meeuwen wordt elke zaterdag gesignaleerd bij de viskraam van Atlantic op de Leidse markt. “De meeuw is het kennelijk eens met de uitslag van de AD-haringtest”, grapt stadsbioloog Frits van der Sluis. Van der Sluis doet al sinds eind jaren 80 onderzoek naar de meeuwen in de stad. Toen kwam de eerste melding binnen uit een bejaardentehuis in Zuid-West: “Er broeden meeuwen op het dak”. Het leidde destijds in eerste instantie tot reacties van ongeloof.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/101733179″ params=”” width=”100%” height=”166″ iframe=”true” /]

Audiofragment: De Leidse stadsbioloog Frits van der Sluis weet alles over de Leidse meeuwen.

Van der Sluis erkent dat er dit jaar meer overlast is van meeuwen in Leiden. Voor het eerst in jaren kreeg de Sleutelstad geen ontheffing om eieren te schudden. Daardoor zijn er veel meer jonge meeuwen die allemaal voedsel nodig hebben van hun zorgzame ouders.

De Leidse meeuw is niet alleen onderwerp van gesprek, er is zelfs een lied over gemaakt door cabaret-duo Tartuffe uit Leiden.

Volgens de stadsbioloog helpen alle maatregelen die de gemeente neemt wel, maar zijn ze niet zaligmakend. De gele zakken niet en zelfs de ondergrondse containers zullen de meeuw niet helemaal uit Leiden verdrijven. Omdat alle beetjes helpen doet hij wel de dringende oproep om de meeuwen niet te voeren.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×