Slavernij in woord en beeld bij Volkenkunde

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniën de slavernij werd afgeschaft. In dat kader toont Rijksmuseum Volkenkunde tot en met 29 september de banierententoonstelling: Slavernij in woord en beeld. Het is een toegankelijk en beknopt historisch overzicht van de geschiedenis van de slavernij, samengesteld door de Universiteit van Amsterdam. Een tweede reeks banieren toont Raymanns keuze. Jörgen Raymann koos samen met zijn dochter Melody tien objecten, die ieder een eigen verhaal over slavernij vertellen. In de galerij wordt één enkel voorwerp getoond. Een object dat in zijn eenvoud boekdelen spreekt: een ijzeren slavenboei, afkomstig uit Burkina Faso.

Melody Raymann, studente Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, heeft samen met haar vader Jörgen Raymann tien voorwerpen gekozen uit de Bijzondere Collecties van de UvA en uit twee privéverzamelingen. Elk van deze voorwerpen vertelt een verhaal over slavernij. Melody schreef de teksten over de objecten die ze samen met haar vader zag en besprak. De tien verhalen gaan onder meer over straffen, vrijheid, slavenhandel en plantages.

 

 

 

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×