Boetes voor Greenpeace-actie tegen Shell

Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank in Den Haag boetes van duizend euro geëist tegen 18 actievoerders van Greenpeace. In september vorig jaar maakten ze in heel Nederland Shell Benzinestations tijdelijk onklaar door de handvatten van de brandstofslangen met tierips en beugelsloten aan elkaar vast te maken. Daardoor kon er niet getankt worden. In Leiden werden pompstations aan de Hoge Rijndijk, de Plesmanlaan en de Gooimeerlaan onklaar gemaakt. Zeven actievoerders – twee uit Amsterdam en vijf uit Duitsland – werden daarbij aangehouden.

De milieugroepering vroeg met de actie aandacht voor de olieboringen van Shell in het Noordpoolgebied.In totaal werden 24 tankstations onklaar gemaakt. Volgens het OM hebben de verdachten zich bewust schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. Het geplande vooropgezette karakter, de grote schaal en het georganiseerde verband, maken dat er niet kan worden volstaan met een waarschuwing, zo vindt de Officier van Justitie. Bovendien werden vooral zelfstandige pomphouders en niet Shell door de actie getroffen. Over 14 dagen doet de rechtbank uitspraak.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×