Geen meeuwen, maar zwervers zijn verantwoordelijk voor in elk geval een deel van het huisvuil dat dagelijks de stad ontsiert. "Dit is geen gele zak, maar een grote zak", vindt VVD-raadslid Frederik Zevenbergen. (Foto: Francine Verbiest).

Gele anti-meeuwen zakken alsnog te klein

De gemeente Leiden zet al een tijdje de extrasterke en beetje duurdere gele vuilniszakken in om te voorkomen dat meeuwen de vuilnizakken openvreten en zo voor veel overlast zorgen. Na een valse start met zakken die te klein waren voor de gemiddelde vuilnisemmer, leek het de goede kant op te gaan. Leek, want vanmorgen bleek dat de zakken nog steeds te klein zijn. Een zwerver past er niet in, terwijl dat toch een gepaste maatregel lijkt bij zulk gedrag.

De verbazing van Francine Verbiest was vanmorgen groot toen ze uit het raam van haar woning keek en al haar afval over de straat zag zwerven, Net als dat van haar buren overigens. En wat blijkt: niks meeuwen. Een zwerver die, gewapend met winkelwagentje, zijn boodschappen doet door alle vuilniszakken leeg te kieperen om te kijken of er nog iets van zijn gading bij zit. “Toen ik er iets van zei, kreeg ik nog een grote mond ook”, aldus een verbolgen Verbiest.

Na de zomer moet de overlast door zwerfvuil(nis) overigens langzaam gaan afnemen. Dat begint de gemeente met het plaatsen van ondergrondse vuilcontainers in het centrum. Een klus die echter wel geruime tijd gaat duren. Als eerste is de Academiewijk aan de beurt. Daar gaan ruim 20 wijkcontainers de grond in. Onder andere op het Noordeinde, de Oude Varkenmarkt, de Kaiserstraat en de Doezastraat.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×