De vrijwilligers zijn herkenbaar aan hun eigen 'vrijwilligersuniform'. (Foto: Digital Reflexions Fotografie).

Buurtonderzoekers helpen politie bij oplossen inbraken

In de strijd tegen woninginbraken krijgt de politie in Leiden sinds kort hulp van ‘vrijwillige buurtonderzoekers’. Samen met agenten bezoeken deze vrijwilligers alle huizen in de directe omgeving van woningen waar recent is ingebroken. Tijdens die bezoeken vragen zij niet alleen of de bewoners iets van de inbraak hebben gezien, maar geven zij tegelijkertijd preventietips.

In Leiden werken de politieteams Midden en Zuid sinds dit voorjaar met het zogenoemde ‘buurtonderzoek nieuwe stijl’. Sinds begin augustus krijgen zij daarbij hulp van de vrijwillige buurtonderzoekers. die hebben voor ze aan de slag gaan een korte opleiding afgerond en gaan één of twee avonden per week samen met agenten op pad.

Van de vijf vrijwilligers die nu in Leiden actief zijn, komt er momenteel slechts één ook echt uit Leiden, maar verschillende stadsgenoten volgen nu de opleiding en zullen de komende maanden de politie gaan versterken.

De nieuwe aanpak werkt, zo blijkt uit de eerste resultaten van twee studenten van de Universiteit Leiden die in het kader van hun afstudeeropdracht het vernieuwde buurtonderzoek evalueren. Een eerste voorzichtige conclusie is dat de waakzaamheid van buurtbewoners sterk is toegenomen en zij ook vaker verdachte situaties bij de politie melden.

De politie is nog op zoek naar vrijwilligers die als buurtonderzoeker aan de slag willen gaan. Iedereen die er meer over wil weten kan contact opnemen met de medewerkers van Bureau Burgersamenwerking: telefoonnummer 0800-0233222 of per e-mail via burgersamenwerking@haaglanden.politie.nl.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×