Albert Heijn komt naar Breestraat

22

In het pand aan de Breestraat waar nu nog een vestiging van Zeeman zit, komt een supermarkt van Albert Heijn. Voor de supermarkt de deuren opent wordt het pand flink verbouwd. Daarna biedt het ruimte aan een moderne supermarkt met een entree aan de Breestraat en eentje aan de Botermarkt. Het pand loopt namelijk helemaal door, maar is nu aan de Botermarkt-zijde al jaren dichtgeplakt.

Onder de nieuwe supermarkt in het centrum komt een nieuwe fietsenstalling. De in- en uitgang daarvan komt in de naastgelegen Mosterdsteeg.

Delen

22 reacties

 1. Daar zal de Breestraat als winkelstraat van gaan profiteren. Bovendien wordt dit ook een concurrent voor Hoogvliet.

 2. bluezzmaster op

  Zit Leiden op te wachten alweer een AH wordt straks net Den Haag op elke hoek zo een blauwe vloek

 3. Peter Wagenaar op

  AH een concurrent van Hoogvliet? Natuurlijk, want het marktaandeel van AH is slechts 16x dat van Hoogvliet. Maar heel mooi, weer een vestiging van een landelijke keten in de binnenstad van Leiden. Een unieke publiekstrekker die zorgt voor een belangrijke kwaliteitsimpuls. Straks naar de Breestraat met uw bonuskaart. Zo gaat het centrum van Leiden zich steeds meer onderscheiden van dat van andere steden en daardoor komen binnenkort drommen bezoekers naar bruisend Leiden om de economie en de werkgelegenheid te stimuleren. Misschien moet er nu wel een parkeergarage in de Breestraat komen en wordt het tijd voor de sloop van een deel van het oude centrum om plaats te kunnen maken voor nog veel meer filialen.

 4. En ik maar denken dat AH Hooigracht nu het pand van het failliete Block bij de winkel ging trekken. Of sluit het een het ander niet uit?

 5. waarde heren bluezzmaster en wagenaar, doe nou niet of het nu dan zo bloeit in de leidsche binnenstad. heeft u alternatieven, anders dan het laten doodbloeden van deze straat die het centrum van de stad moet zijn, met zijn oververtegenwoordiging aan kappers, bijvoorbeeld? "helaas" is gebleken dat waar albert heijn zich vestigt (in welke stad dan ook, den haag, amsterdam) daar andere bedrijven op af komen, en zich ook willen vestigen. je vraagt je af waarom, maar zo is de trend in andere steden. ik merk hier in leiden – en ik woon hier echt graag – dat de inwoners eigenlijk niets willen. geen rijngouwelijn, geen albert heijn, niets. we willen de stad laten insukkelen. waagt een bedrijf het maar om zich er te vestigen, dan worden we hierdoor wreed verstoord in onze eindeloze winterslaap en gaan we mopperen, klagen… te zielig voor woorden en aantoonbaar gebrek aan visie.

  de stad moet aangewakkerd worden. net is er een mooie nieuwe boekenwinkel in het gangetje gekomen, een coffee company aan de andere hoek, een leuk café met terras aan de overkant. zo gaat het wat worden. stop met het geklaag en denk aan het feit dat de stad moet voortleven. ik ben het dus ook niet eens met de kreet "blauwe vloek". het levert werkgelegenheid op! en vast ook wel overlast, ja. dat heb je met levendigheid.

  dus, wat wil leiden nou eigenlijk?
  meneer wagenaar heeft het over sloop van een deel van het oude centrum. misschien lees ik niet goed tussen de regels door, maar naar mijn idee wordt er – in elk geval op basis van dit artikel – niets gesloopt. integendeel, een deel van een pand dat nu nog dichtgetimmerd is, wordt straks zichtbaar gebruikt. en laat dat zo zijn…

 6. Pipo de Clown op

  Komt daar ook parkeerruimte voor je auto of moet je met een volle boodschappenkar de halve stad door om bij je auto te komen?

 7. @Tokke: goed gesproken. Deze stad is vergeven van de zeikerds die niets goed vinden. Als er in Leiden geen landelijke ketens zouden zitten, zouden ze daarover klagen en als er (gelukkig!) een AH in de Breestraat komt gaan ze daar ook weer over klagen.
  Hoe groter de vestiging van een AH, hoe groter de aanloop. En hoe groter de aanloop, hoe groter de kans dat ‘unieke publiekstrekkers’ zich in de periferie van zo’n filiaal kunnen vestigen en handhaven.
  Het is ook een goed signaal dat AH in de Breestraat durft te investeren. Als de grote ketens zich ergens terugtrekken, is dat vaak het begin van het einde van een winkelgebied.
  Het staat Peter Wagemaker natuurlijk helemaal vrij om zelf een ‘unieke publiekstrekker’ op de Breestraat te openen. Een vrije markteconomie en er staan nog een paar panden leeg: kom op, Peter, waar blijf je?

 8. Helemaal mee eens met Tokke en Eric. Trouwens, was de huidige vestiging van de Zeeman textielsuper op deze lokatie met het half afgesloten pand aan de Botermarkt dan wel een kwaliteitsimpuls? Ik dacht toch van niet.

 9. Piet Pekelharing zullen we wel niet gaan zien in deze prachtig mooie superdeluxe boodschappenwinkel met planken en spullen. Er zàt namelijk een winkel ‘voor paupers’ (in zijn belevingswereld).

 10. Piet Pekelharing op

  Half goed, heer Stef. Die goedkope lapjes stof met bijgeleverde statisch elektrische effecten van de Zeeman kocht ik inderdaad niet. Dat wil echter nog niet zeggen dat ik nooit bij de Albert Heijn koop of zal kopen. Een beetje vreemde conclusie van u, dat ik niet bij de AH zal kopen daar er in hetzelfde pand eerst een Zeeman gevestigd was, niet waar?

 11. Of…toch de Breestraat een dag afsluiten voor verkeer en het team van Breestraat 2022 met een inspirerend idee laten komen. Of dat de stadsarchitecte van Stadslab nog eenmaal vanaf het station naar en door de Breestraat loopt.
  Ik weet niet, verrassen, verbinden, verleiden, cultuur 071 en dan een nieuwe super in de hoofdstraat. Daarenboven verkoopt de AH nog steeds plofkip – #StopdePlofkip ondanks de campagne van Wakker Dier.

 12. Heel fijn, een supermarkt zo middenin het centrum!!! Dat mis ik nu vaak wel, vooral als je op zaterdag lekker op de markt bent en iets te eten of drinken wilt kopen (nu ben je beperkt tot datgeen op de markt). Naar de Hoogvliet of Spar lopen vind ik net iets te veel gedoe, dus kom maar op!

  Alleen wel jammer dat de grote Zeeman dan weggaat, deze vind ik prettiger dan dat krappe winkeltje op de Haarlemmerstraat…

 13. Prima ontwikkeling, zie hier liever de AH gevestigd dan dat de boel leeg staat. Hopelijk wordt het wel een behoorlijke fietsenkelder die men wil realiseren. In de directe omgeving kun je dan goed handhaven op foutgeparkeerde fietsen.

 14. eddie sneeuwhut op

  Diet fietsenkelder was een voorwaarde van AH voor een vestiging op die locatie. Zo wordt weer duidelijk wie de dienst uitmaken in stad en land, niet de volksvertegenwoordiging en het openbaar bestuur maar de grote bedrijven.

 15. @eddie sneeuwhut: het jaren 70 marxisme incl. alle bekrompenheid van geest die daar bij hoort blijkt nog te leven. Het openbaar bestuur kan toch i.h.k.v. een dergelijke vestiging het besluit nemen om een fietsenkelder aan te leggen? Als er ergens een winkelcentrum wordt gebouwd, is de aanleg van wegen, nutsvoorzieningen en parkeerterreinen daar ook onderdeel van.
  Het is sowieso goed als er overdekte fietsenstallingen bij komen, iets waar de gemeenteraad het volgens mij ook al jaren geleden over eens was. De dogmatici zullen het wellicht niet begrijpen, maar de belangen van bewoners, bedrijven en bestuur lopen wel vaker parallel.
  Grote vraag is wat sneeuwhut hier dan wel graag had gezien. Een leegstaand pand en geen ondergrondse fietsenstalling? Waren wij, de Leidenaren, daarmee meer gebaat?

 16. @eddie sneeuwhut: het jaren 70 marxisme incl. alle bekrompenheid van geest die daar bij hoort blijkt nog te leven. Het openbaar bestuur kan toch i.h.k.v. een dergelijke vestiging het besluit nemen om een fietsenkelder aan te leggen? Als er ergens een winkelcentrum wordt gebouwd, is de aanleg van wegen, nutsvoorzieningen en parkeerterreinen daar ook onderdeel van.
  Het is sowieso goed als er overdekte fietsenstallingen bij komen, iets waar de gemeenteraad het volgens mij ook al jaren geleden over eens was. De dogmatici zullen het wellicht niet begrijpen, maar de belangen van bewoners, bedrijven en bestuur lopen wel vaker parallel.
  Grote vraag is wat sneeuwhut hier dan wel graag had gezien. Een leegstaand pand en geen ondergrondse fietsenstalling? Waren wij, de Leidenaren, daarmee meer gebaat?

 17. @eric vtg het neoliberale klimaat in NL zou wel eens veel erger kunnen zijn dan de bekrompenheid van het Marxisme uit vervlogen tijd. Ga vooral door met het "moderniseren" van historisch Leiden. Tot de voortwoekerende crisis ook jou en je liberale idealen in de afgrond meesleurt.

 18. Beste Frank: in een vml. Zeeman komt een AH te zitten.
  Hoezo is hier sprake van ‘het moderniseren van historisch Leiden’? Waar heb je het over?
  Overigens ben ik geen tegenstander van moderniseren. Leiden is geen openluchtmuseum en moet dat m.i. ook niet worden.
  Wat had jij op deze plaats willen zien: leegstand? Of een weggeefwinkel?
  Die voortwoekerende crisis speelt zich overigens in veel sterkere mate af in niet-liberale landen zoals Noord-Korea. Zoals je weet zijn landen met een liberaal klimaat de meest welvarende.
  En wat is volgens jou de relatie tussen een nieuwe AH op de Breestraat, de voortwoekerende crisis en de afgrond?
  Welke afgrond?
  Dat een AH in de plaats van een Zeeman op de Breestraat komt, heeft denk ik ook weinig met een neoliberaal klimaat te maken. Wat bedoel je hier eigenlijk precies mee?
  Zijn eerdere vestigingen van AH onderdeel van een pre-liberaal klimaat?

 19. Het aantal voedselbanken in NL groeit exponentieel, 700.000 werklozen, corrupte, zelfverrijkende VVD bestuurders, verpauperende stadswijken, noemt u dat meest welvarend in een liberaal klimaat?
  Openlucht museum, Leidse musea zijn een toeristische cash cow, niet de grootgrutters.
  Een AH op de Breestraat is een teken van maatschappelijke vervlakking. Zo’n ordinaire monocultuur consumptietent in het hart van de nog op te knappen Breestraat. Er moeten betere alternatieven zijn. Ik denk graag mee als het moet.
  De crisis heerst niet alleen economisch, maar ook sociaal en en cultureel vlak. AH en neoliberalisme hebben niets met elkaar te maken. Wel de relatie neoliberalisme en kapitalistische accumulatie. Kleine winkels verdrongen door supers. En de historische ziel uit onze stad getrokken.

 20. Kom op, Frank, je draaft door. Er zit al jaren op deze locatie een Zeeman. Komt er een AH en dan wordt opeens de historische ziel uit onze stad getrokken?
  En om van geestelijke vervlakking te spreken, is ietwat mallotig.
  Is iedereen die straks bij AH boodschappen doet ‘geestelijk vervlakt’?
  En bij welke winkel is wel sprake van ‘geestelijke vervlakking’ en bij welke niet?
  En dat maak jij in je eentje voor iedereen in deze stad uit?

  Wat je verder roeptoetert over de exponentiële toename van het aantal voedselbanken is regelrecht gelul. Op dit moment komt er gemiddeld een (1) per maand bij. Zie: http://www.voedselbankennederland.nl/. Het is ook een teken van een hoge mate van welvaart én organisatie, dat deze voedselbanken zijn opgericht en functioneren, hoe cynisch jij dat misschien ook vindt.

  De voedselbanken zouden zonder steun van Makro, Rabobank, ABN-Amro, PLUS en … Albert Heijn (!!!) minder kunnen aanbieden dan nu het geval is. Toch goed dat die bedrijven er zijn.

  Stel dat we om jou een plezier te doen alle supermarkten uit Leiden verbannen, bijv. om de historische ziel weer in de stad te krijgen, wat denk je dat er dan gebeurt? Niet iedereen heeft een moestuin en een wei. Los van de vraag of de binnenstadbewoners wel zo blij zouden zijn met jouw plan.

  Je vergeet ook nog eens dat bedrijvigheid van oudsher een integraal onderdeel van de altijd in beweging zijnde Leidse ziel vormde en vormt. Ook in de Breestaat zitten al zo lang als jij leeft bedrijven en winkels. Ga nu niet beweren dat zolang als jij leeft de ziel al uit de stad is getrokken…

  Dat sommige stadswijken ietwat verpauperen heeft m.i. niets met neo-liberalisme te maken en een verband tussen 700.000 werklozen en het (neo-)liberalisme lijkt mij niet zo 1, 2, 3 aan te wijzen.
  Een bedrijf op de Breestraat is hoe dan ook goed voor de werkgelegenheid. Wat ga je straks tegen de mensen die er komen te werken zeggen? Dat ze de historische ziel uit de stad trekken en de stad geestelijk vervlakken? Ik denk dat de kassameisjes en -jongens denken dat je gek bent.

  En kom maar op met je alternatieven. Wat wel opvalt: bij elke ontwikkeling in de stad is er een groepje reaguurders die van de daken schreeuwt hoe slecht het allemaal is, maar nooit zelf met een samenhangende visie komt. Het is altijd achteraf klagen. Lijkt me een zinvolle dagbesteding.

  En ach, wat het handjevol corrupte VVDërs in dit verhaal doet, kan ik niet plaatsen. Wat is het verband met de AH in de Breestraat?
  Corruptie komt overigens met name voor in minder liberale landen, zoals je ongetwijfeld weet. Daarnaast vermoed ik dat graaigedrag en corruptie in gelijke mate voortkomt onder bestuurders van alle politieke richtingen en gelet op de CPI index behoort Nederland al jaren tot de minst corrupte landen.

  Wat je met je anti-liberale fulmineren denkt te bewijzen weet ik niet. Je kunt toch ook niet het PvdA-raadslid Bert van der Roest in Utrecht, hij stal minstens 40.000 euro uit de kas van de daklozenkrant (!), als maatgevend voor een oordeel over de sociaal-democratie of PvdA zien?

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline