Ontwerp voor de herinrichting van het Kooipark naar het originele ontwerp van Dudok.

Kooipark in Leiden wordt gemeentelijk monument

Vanaf deze week heeft Leiden er een groen gemeentelijk monument bij. Het Kooipark, het groene hart in de Leidse Oude Kooi. Het park, dat is aangelegd in 1920, onstond al in 1912 op de tekentafel van de gemeente. Naar alle waarschijnlijkheid heeft de later beroemde architect Dudok aan de basis gestaan van het originele ontwerp dat in de loop van de jaren behoorlijk is gewijzigd.

De Vereniging tot Behoud en Bescherming van het Kooipark, bestaande uit betrokken buurtbewoners, diende het verzoek in om het Kooipark aan te wijzen als beschermd gemeentelijk monument. Aanleiding was de wens om het park haar oorspronkelijke ontwerp terug te geven. Met de geplande herinrichting en de reconstructie worden de ideeën van Dudok teruggebracht in het park. Kenmerkend voor het Kooipark is de structuur waarin het groen geplaatst is met diagonale paden.

Audiofragment: wethouder De Haan in gesprek met Nieuws071-presentator Ivo van Spronsen over de monumentale status van het Kooipark

Wethouder Jan-Jaap de Haan van cultuur over het Kooipark: “een bijna 100 jaar oud park, waaraan ook de Nederlandse architect en stedenbouwkundige Dudok heeft meegewerkt, hoort natúúrlijk bij onze gemeentelijke monumenten. Bij monumenten denk je misschien niet zo snel aan openbare groene plekken, maar we hebben in Leiden meer historische monumentale parken en begraafplaatsen, zoals de Leidse Hout, het Plantsoen, de Hortus Botanicus en bijvoorbeeld begraafplaats Groenesteeg die dit jaar 200 jaar bestaat.”

De aanwijzing als beschermd gemeentelijk monument is geen belemmerende factor voor de opvang voor water om de wateroverlast in de Oude Kooi aan te pakken. Bij de herinrichtingsplannen is rekening gehouden met deze waterberging.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×