Raad besluit: 14 miljoen voor Singelpark

14

Het Singelpark komt er. Gisteravond nam de gemeenteraad bijna unaniem het plan aan voor de aanleg van het langste park van Europa. Voor de aanleg is 14 miljoen euro beschikbaar, voor het onderhoud zo’n drie ton per jaar. Alleen de eenmansfractie van Leefbaar Leiden stemde tegen. Fractievoorzitter Daan Sloos van die partij vindt dat je in tijden van crisis niet zulke bedragen in een park moet steken.

Audiofragment: Wethouder Frank de Wit is blij met het genomenbesluit. Hij vindt het zelfs supergaaf.

Voor de realisatie van het Singelpark worden drie principes gehuldigd: Verbinden, versterken en vergroenen. Er wordt begonnen met het verbinden. Daarvoor worden er zeven bruggen aangelegd in de ‘binnenrand’ van de singels.

Vanmorgen organiseerden de Vrienden van het Singelpark een rondvaart voor raadsleden langs de singels. Onderweg werden ze bijgepraat over de laatste ideetjes voor de aanleg en inrichting van het park.

Audiofragment: Chris de Waard voer mee en sprak met de singelvrienden, reder Sjaak Veringa en de raadsleden Van Wijk (VVD) en Van der Kraats (SP).

Delen

14 reacties

 1. Normaal zou ik denken, leuk.
  Maar we zitten in een crisis, en ik heb het idee dat al het geld in het centrum wordt gestoken, omdat daar toevallig de lokale politici en mensen met lijntjes naar de politiek wonen.
  Wanneer ik een rondje maak van Zuidwest naar de Stevenshof, Mors en Noord, de Waard zie ik echt een hoop grauwe zooi dat wel een opkikker kan gebruiken. Dit is echt een tegenstelling met wanneer ik de singels binnen rijd.

  De vraag is: Wat levert het op? Is de prijs die de Leidenaar moet betalen (14 miljoen die niet in andere projecten wordt gestoken en waarvoor het zelf verantwoordelijk is d.m.v. bv belastingen) het op den duur waard, of is dit enkel een leuk iets voor een selecte groep mensen? 14 miljoen is geen kattepis. Laten we wel zijn, we weten allemaal dat dit geen wereldattractie wordt.

 2. 14 miljoen plus onderhoudskosten van minimaal drie ton per jaar (prijsniveau 2013). Het park gaat trouwens meer dan 14 miljoen kosten, want een deel van het geld moet van sponsors komen. Zo wordt nog steeds gehoopt. Het aandeel van de gemeente was oorspronkelijk lager begroot, maar de particuliere sector is terughoudend. Daar hebben ze terecht andere prioriteiten. We moeten dus niet verbaasd zijn als de gemeente uiteindelijk zo’n 20 miljoen voor de aanleg moet ophoesten. Natuurlijk gaat dit ten koste van andere uitgaven of projecten, of ten laste van de burgers in de vorm van hogere plaatselijke belastingen, leges, slechtere voorzieningen enz. Maar dat zal deze gemeenteraad een rotzorg zijn. Straks zitten er immers andere mensen die de problemen mogen oplossen.

 3. Johan Volkers op

  Het maakt de stad mooier en zal mogelijk een stimulans zijn om de rest van Leiden ook op te knappen. Liever een groene grachtengordel dan overbodige parkeergarages.

 4. LeidscheGlibber1989 op

  Laten we eerst maar eens uit de crisis komen, en geef die 14 miljoen lekker aan de zorg, vooral gehandicaptenzorg, dat is echt nodig…

 5. Langste, grootste? Zijn politici weer bezig met een wedstrijdje verplassen of verspuwen in plaats van goed beleid?

 6. We horen zo vaak dat we pas uit de crisis komen als we met zijn alleen meer geld uit gaan geven. Hoe komt het toch dat als het om het singelpark gaat, veel mensen van mening zijn dat zo min mogelijk geld uitgeven goed is om uit de crisis te komen?

  Als het park aanslaat, kan het ook nog eens een trekpleister worden; ook goed voor de economie.
  In ieder geval vergroot het de leefbaarheid van de stad.

 7. Onzinnige Labradorschijtstrook op

  Jan Pieters, het gaat om het uitgeven aan wat.
  Het is alsof de koning een nieuw luxe kasteel bouwt van belastingen van de bevolking terwijl diezelfde bevolking op het moment de grootste honger lijdt van de afgelopen eeuw. Dezelfde bevolking hoort dat de lasten omhoog gaan, want er moet bezuinigd worden. Het is een kwestie van prioriteiten stellen. Ik begrijp een partij als de SP ook niet in deze.

  Wat betreft jou geïdealiseerde redenatie: Leef jij met de illusie dat al die Leidse bouwvakkers en hoveniers in nood deze klus krijgen en dat we zo de crisis doorkomen? Zo werkt het niet, en dat weet je zelf ook wel.
  En denk jij nou echt dat het een trekpleister wordt? Ben je dan nog nooit buiten Leiden gestapt om te zien dat er zoveel moois en groens overal in de wereld is dat mensen echt niet naar Leiden gaan komen voor een 6km lang grasveld? Het is een minimaal 14 miljoen euro kostende achtertuin voor de elitaire binnenstadbewoner, niets anders.

  Ik zou zeggen zet dit plan in de ijskast voor economische gouden tijden. We hebben genoeg aan de regio. Met 15 minuten fietsen zit je vanuit het centrum zo in het Groene Hart, Vlietlanden, Valkenburgse Meer, De Kaag, duinen en strand en Bollenstreek! Om nog niet eens over het Leidse Hout te spreken.

 8. Piet Pekelharing op
 9. vanwege de naderende gemeenteraadsverkiezingen durft (bijna) niemand tegen dit plan te zijn. Dat hoeft ook niet want de financiële onzekerheden zijn nog zo groot dat zelfs met het raadsbesluit nog lang niet zeker is of het plan uiteindelijk ook wordt uitgevoerd. Kortom, de dames en heren politici hebben voor dit moment hun gezicht gered met het oog op de campagnes en hebben tegelijk hun handen vrij om na de gemeenteraadsverkiezingen gewoon iets anders te beslissen.

 10. Dienst Economisch Beleid op

  Een grote historische binnenstad is iets van het verleden en vreselijk achterhaald. Een lange poepstrook, filialen van grote winkelketens en veel parkeergarages zijn de toekomst. Daarmee onderscheidt Leiden zich van andere steden en onstaat een bloeiende Leidse economie met veel hoogwaardige werkgelegenheid in een bruisende moderne stad. Miljoenen extra bezoekers zullen Leiden straks aandoen en hun euro’s laten rollen. Voorspellingen van bankmanagers, onderzoek van onze Dienst en berekeningen van het Leids Plan Bureau hebben dit aangetoond. Wie dit anders ziet is een azijnplassende zuurpruim en een ouderwetse negatieveling die niet het beste met Leiden voorheeft.

 11. Werkend Nederland op

  Uitstekend. Flikker daar dan metdeen al die junkenfiguren in die nu voor overlast zorgen in woonwijken en op kosten van de gemeenschap hun dagelijkse junkensnoepjes nuttigen. Bespaart weer ettelijke miljoenen op de gemeentebegroting. Leiden Central Park, de langste junkenstrook van Nederland.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline