De gemeente Leiden deed rond de jaarwisseling samen met de landmacht en de politie een proef met een speciaal vuurwerkdetectiesysteem. De resultaten daarvan zijn nog niet beschikbaar. Wel had het systeem tot 31 december 12.00 uur nog niet tot aanhoudingen geleid. "Het syteem is niet helemaal uit de verf gekomen," zo vindt ook burgemeester Lenferink. Ook waren er nogal wat storingen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Jaarwisseling: Aantal branden, gewonden en vernielingen wederom gedaald

De jaarwisseling is in Leiden en omgeving relatief rustig verlopen. Er deden zich geen grote incidenten voor, wel noteerde de Leidse politie 112 incidenten. Het ging daarbij voornamelijk om vernielingen en vuurwerk. Er werden 24 mensen aangehouden van wie de meeste (8) wegens openlijke geweldpleging. Vier mensen werden opgepakt in verband met vernielingen, 3 in verband met vuurwerk en nog 9 voor uiteenlopende zaken. Dat waren er vorig jaar nog 33.

Audiofragment: Burgemeester Lenferink blikt met Chris de Waard terug op de jaarwisseling.

Ook de andere hulpdiensten hadden het niet extreem druk. De brandweer moest 98 keer in actie komen. Twee keer ging het om autobranden (vorig jaar nog 6) en in Zoeterwoude ontstond brand in een woning aan de Stadhouderslaan. In alle andere gevallen ging het om containerbrandjes en afval dat was aangestoken. Her LUMC en het Rijnland ziekenhuis hadden dienst. Ze hebben 31 mensen behandeld voor verwondingen als gevolg van vuurwerk, vechtpartijen, dronkenschap en het verkeer. Bij de huisartsenposten meldden zich ook nog eens 22 personen met letsel dat met de jaarwisseling te maken had.

Ook in de regiogemeenten bleef het rustig. Politie en brandweer kwamen daar alleen in actie voor kleinere vergrijpen (containerbrandjes, vuurwerk, vernielingen). Overal ging het om lagere aantallen dan vorig jaar.

Aanhoudingen waren er alleen in de buurgemeenten Oegstgeest (1 wegens mishandeling) en in Voorschoten (1 x mishandeling, 2 x vuurwerk en 1 x overig).

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×