In 2011 werden al anti-moskee flyers verspreid in het Haagwegkwartier.

Weerstand tegen bouw moskee groeit

Steeds meer Leidenaren lijken de handen ineen te slaan tegen de komst van een 2500 m2 tellende ‘Megamoskee’ in Leiden Zuid-West. Aan de Ter Haarkade moet de nieuwbouw verrijzen van de Al Hijramoskee die nu nog gevestigd is in de Rembrandtstraat. De moskee heeft daar al jaren te kampen met ruimtegebrek.

In 2011 deelde ‘burgerplatform Mosk-Nee’ flyers uit in het Haagwegkwartier. Dat resulteerde in 628 handtekeningen tegen de moskee. Vrijwel allemaal anoniem. De afgelopen maanden is het vooral Leefbaar Leiden dat zich actief in de discussie mengt. Vanmorgen kwam daar een, eveneens anonieme, Facebook-groep bij: Leiden staat op. “Leidenaren sta op en kom in actie TEGEN de bouw van nog een moskee!” is daar het devies.”

Sinds het aantreden van duoraadslid Tomas Kok ageert de partij stevig tegen de komst van het islamitische gebedshuis. De partij volgt daarbij keurig het PVV-Mosknee-stappenplan ‘Hoe stop ik een moskee‘. Daarin staat onder andere het belang van het benaderen van de media. Dat gaat Kok goed af. Hij heeft inmiddels verschillende landelijke tv-optredens achter de rug.

Wakker Nederland (WNL) en Hart van Nederland van SBS6 stuurden al filmploegen naar Leiden.

De gemeente Leiden heeft eind vorig jaar al de vergunning voor de nieuwe Al Hijramoskee verleend. Leefbaar Leiden wil nu samen met omwonenden de gang naar de rechter maken om de moskee op die manier alsnog tegen te houden. Een deel van de buurt vreest met name voor parkeerchaos en waardevermindering van hun huizen. Andere wijzen er juist op dat die parkeerchaos er juist was toen het hele gebied nog in gebruik was bij voetbalverenigingen. De hele Boshuizerkade stond dan aan twee kanten regelmatig vol geparkeerde auto’s.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×