Visualisatie Singelpark Leiden (Ontwerpbureaus LOLA Landscape Architects en Studio Karst).

Beeldkwaliteitsplan Singelpark vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het Beeldkwaliteitsplan voor het Singelpark vastgesteld. Ontwerpbureaus LOLA Landscape Architects en Studio Karst hebben het plan gemaakt in samenwerking met de gemeente Leiden en de Vrienden van het Singelpark. Het is het kader voor alle ingrepen in de openbare ruimte van het Singelpark en geeft daar regels voor.

Wethouder Frank de Wit (Milieu) is trots op het resultaat: “Uiteraard op de inhoud van het plan maar in het bijzonder omdat het een resultaat is van de goede samenwerking tussen de Vrienden van het Singelpark en de gemeente. Wat ik heel belangrijk vind, is dat het geen dichtgetimmerd plan is met alleen regels, maar dat het ook ruimte biedt aan initiatieven uit de stad. Leidenaren worden betrokken bij de ontwikkeling, aanleg en het beheer. Het Singelpark wordt zo echt een park van, voor en door inwoners.”

Het Singelpark moet een aaneengesloten botanisch stadspark worden. Binnen die eenheid wordt ook de diversiteit behouden en versterkt. Het water van de singels neemt een centrale rol in, als levendig midden van het Singelpark. Aan de binnenkant zijn er gevarieerde wandelroutes, terwijl aan de buitenkant een strakker vormgegeven promenade ligt. Om in stenige straten een parkgevoel te creƫren wordt ook daar beplanting toegevoegd. In het gehele Singelpark wordt een botanische planten- en bomencollectie opgebouwd.

De zeven singels waar het Singelpark aan ligt geven de identiteit aan de verschillende deelgebieden, waar overal ontmoetingsplekken komen voor een succesvolle sociale ruimte. Vanzelfsprekend zijn de basisvoorzieningen op orde. Ook zijn de parkgrenzen en overgangen helder vormgegeven waardoor de entree naar de Leidse binnenstad nog herkenbaarder is. Om dit te bereiken is het belangrijk om samen met de stad te werken, zowel bij de ontwikkeling en de realisatie als bij het beheer van het Singelpark.

Singelparkbijeenkomst in maart
Samen met de Stichting Vrienden van het Singelpark organiseert de gemeente Leiden in maart een inspiratiebijeenkomst waar onder andere het plan uitgebreid wordt toegelicht aan de stad.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×