Kleurrijk was het zeker. De viering van Internationale Vrouwendag, afgelopen zaterdag in het stadhuis in Leiden. (Tekst: Jan van de Sluis, foto's: J.P. Kranenburg).

Internationale Vrouwendag kleurrijk

“Meneer. Mé… neer.” Voor een man is het zo goed als onmogelijk het stadhuis in Leiden binnen te komen op zaterdag 8 maart. Een fleurige triomfboog van ballonnen markeert de ingang, maar veel verder dan de hal lijk je als man niet kunnen komen. Internationale Vrouwendag laten verslaan door een man is een opgave.

Het is jammer dat er maar vier mannen waren. Want het verschil tussen een voor mannen georganiseerde bijeenkomst en deze is opvallend. Mannenbijeenkomsten’ zijn meestal onbestemd grijs. Zaterdag was in alle opzichten kleurrijk. Niet alleen de kleding was kleurrijk. Ook het publiek was kleurrijk. En kwam in grote getale. Naar schatting 150 vrouwen deden mee, met luisteren naar toespraken, maar ook meedoend in workshops.

Stichting Vrouwennetwerk
Veel bezoeksters betekent een succes voor de organisatie, stichting Vrouwennetwerk Leiden e.o.. Het betekent echter ook onverwachte uitdagingen. In de raadszaal van het Leidse stadhuis moesten klapstoelen worden aangevoerd. En de hoeveelheid eten voor het lopend buffet om 19.00 uur bleek wel heel erg nét aan voldoende.

Voor Akke Timmermans, voorzitter van het netwerk, voldoende werk voor volgend jaar. Dat zal niet vooral de logistiek zijn van het festival. De positie van vrouwen is nog lang niet vanzelfsprekend gelijk aan die van mannen. Zo nodigde de organisatie alle Leidse politieke partijen uit om hun standpunt met betrekking tot diverse onderwerpen te verduidelijken: ter plekke en via een website. Van de dertien Leidse partijen reageerden er zés. Een teken aan de wand?! De eerlijkheid gebiedt te melden dat de partijen die zaterdag fysiek aanwezig waren – VVD, D66, GroenLinks, SP, PvdA en Partij Sleutelstad – niet bepaald werden overstelpt met vragen.

Niet anti-mannen
In een kort vraaggesprek bleek dat ook het vraagstuk ‘mannen’ aandacht behoeft. De uitspraak van dagvoorzitter Marlies Greeve: “We zijn niet anti-mannen. Maar we moeten tónen wat we waard zijn” roept immers direct de vraag op hoe je dat dan duidelijk maakt. De organisatie realiseert zich dat ook, maar zal de formule op dit punt niet (snel) veranderen. Een belangrijk argument is dat een feest voor vrouwen onder elkaar toch anders is. Daar komt bij dat een grote groep bezoeksters met andere culturen en tradities binnen komt. Voor hen is Vrouwendag een feestdag, die vrouwen onderling vieren.

Kracht
De hele dag speelde het thema ‘Wat is jouw kracht?’ een centrale rol. Alle negen workshops hadden een band daarmee. Wat maakt jouw inbreng als vrouw zo bijzonder? Wat is jouw ‘x-factor’? In alle zalen werd daarover gesproken en werden ideeën en ervaringen uitgewisseld. Ook voor ontspanning was aandacht. Een parade van prachtige kleding uit diverse landen, een band en een buffet.

Vrouwenthema’s
Het toch ietwat teleurstellend enthousiasme van de politiek voor ‘vrouwenthema’s’ kan worden opgevat als een veeg teken. Maar dat er nog een lange weg is te gaan, bewezen in zeker opzicht ook de kinderen. Nog steeds waren het de jongetjes die het stoer vonden tussen de modellen door te rennen en doen – misschien ook omdat hun aandacht verslapte na zo’n lange dag – en waren het de oudere meisjes die hen corrigeerden. Dat het CBS de dag ervoor meldde dat voor het eerst in een leeftijdsgroep vrouwen meer verdienen dan mannen, zal ze nog zijn ontgaan.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×