Brandweer haalt lichaam uit Nieuwe Rijn; vrijwel zeker vermiste brit

37

Warning: On behalf of friends of the missing Wayne Davies we hereby state that the pictures included in this news item are upsetting.

Vanmorgen zagen verschillende marktkooplui tijdens het opbouwen een lichaam drijven in het water van de Nieuwe Rijn. Brandweer, politie en ambulance kwamen direct ter plaatse. Terwijl de politie zo goed en zo kwaad als het ging het publiek op afstand probeerde te houden, gingen duikers van de brandweer te water om zich over het stoffelijk overschot te ontfermen. Het gaat vrijwel zeker om de Britse toerist Wayne Davies die vorige week vrijdag na een avondje stappen niet terugkwam in zijn hotel. Er werd de afgelopen dagen al vaker intensief naar hem gezocht in de Leidse centrumgrachten.

Audiofragment: Marktkoopvrouw Sandy belde vanmorgen als een van de eersten de politie. Politiewoordvoerder Dennis van Kommer gaat er van uit dat het gaat om het lichaam van de vermiste Wayne Davies.

Delen

37 reacties

 1. Verschrikkelijke beelden, vooral voor de nabestaanden dit zo op foto en film te tonen.
  Respect voor dode en nabestaanden is ver te zoeken #pers

 2. Ik zie geen aanstootgevende beelden Tatum, tevens wordt er gewaarschuwd in het bericht.

 3. Het feit dat men het nodig vind al op de site neer te zetten dat de foto’s als schokkend kunnen worden ervaren, geeft al aan dat de beelden " te ver" zijn, dus onnodig….

 4. De erecode van de hard-nieuws fotografen is: "Geen slachtoffers in beeld."

  Dat gaat hier zeker in een paar gevallen ernstig mis.

 5. Ben het helemaal met Leienaar eens. Waarom plaats je al deze foto’s en video, Chris de Waard?

 6. Dean Davies op

  Good Evening, My name is Dean Davies eldest brother of Wayne Davies. I don’t know how things work in the Netherlands but as previous comments say is it necessary to show every video and picture. I will never forget the way I found out how my brother was found dead, through this site. The Dutch police never contacted my mother or anyone in my family. The way the Dutch police have dealt with this case is disgusting. I kindly ask you to please remove this video. I have a 13 year old brother who shouldn’t be able to access this footage of his brother dead in a canal. We are filing a lawsuit against this and your company.

 7. Dear Dean, first please accept my condolances to you and your family. As citizen of the city of Leiden I was deeply shocked especially the way this local news was presented. Please do know it’s not the mentality of the majority of the Dutch people who do respect the deceased people, either race, background, nationality and death cause. This city which is proud to be called City of Inventions and Science really showed this weekend it’s very dark side. Please forgive us and bring those responsible in Court in order to prevent this happening again in this "civilised" country. I’m convinced Dutch lawyers are happy to assist you in any lawsuit to clear up this terrible case. But please again accept our regards in this difficult period for you and your family. I hope others will join me.

 8. Gecondoleerd met dit verlies aan de familie,Ik wil dit ook nog wel even kwijt,dat de brandweer en politie dagen aan het zoeken zijn geweest.
  Dit mag ook wel vermeld worden,niet alleen het negatieve.

 9. Chris de Waard op

  Er zijn mensen die vinden dat ik met de publicatie van – met name – beeldmateriaal bij dit artikel een grens heb overschreden. Het zou walgelijk zijn, tegen allerlei (ere)codes ingaan en verder heb ik geen gevoel, ben ik een of ander monster en dat zijn dan nog maar de vriendelijkste reacties.

  Het zijn inderdaad onaangename beelden. Vooral voor de familie, vrienden en andere direct betrokkenen heel onaangenaam. Maar, dat is natuurlijk altijd zo in een geval als dit. Het is het nieuws zelf dat onaangenaam is.

  Kort na plaatsing kreeg ik een mail van een vriend van de overledene. Of ik er geen waarschuwing bij kon zetten. In het Engels. Het slachtoffer kwam daar immers vandaan en was hier op vakantie. Dat vond ik een goede suggestie en ik heb dat dan ook direct gedaan.

  Nieuws is per definitie soms onplezierig. Beelden van verdronken vluchtelingen in brakke bootjes, slachtoffers van chloorgas-aanvallen in Syrië, omhooggehouden afgehakte hoofden als achtergrondfoto in de uitzending bij Pauw en Witteman. Of, langer geleden, een doodgeschoten Pim Fortuyn op een parkeerplaats van het Mediapark in Hilversum.

  Allemaal vreselijke beelden, maar wel nieuws. Wat meer op afstand, dat wel. Misschien is dat het verschil wel. Ik trek me de kritiek heus aan, heb er zowel voor als na publicatie goed over nagedacht en met vakgenoten en anderen over gesproken.

  Mijn (gedeelde) conclusie is dat het hier gaat om nieuws. Groot nieuws zelfs. Zeker voor Leiden. Dit soort zaken komt niet vaak voor. Nieuws brengen is wat we (ik) doen. Ook als het rotnieuws is. Moeten die beelden er dan bij? Ja, want die horen nu eenmaal bij dat nieuws.

  Wie het niet wil zien is – letterlijk – gewaarschuwd.

 10. Als de familie je nadrukkelijk vraagt de beelden te verwijderen, dien je hier gehoor aan te geven, meneer de Waard! Zij hebben het laatste woord hierin. Niemand anders. Een beetje meer respect zou op zijn plaats zijn.

 11. Ik geloof niet dat de familie via deze website erachter is gekomen dat Wayne gevonden is. Mijn vader was betrokken bij de berging van zijn lichaam en hij heeft mij in de middag op Koningsdag vertelt dat de familie op de hoogte is gebracht. Dat was nog voordat dit bericht van ‘Dean’ geplaatst was.

 12. Stephanie Kellar op

  Na het lezen van uw commentaar Ik ben nog steeds walgen om te weten dat je denkt dat het plaatsen van videobeelden en foto’s van mijn broer in wetten lichaam in het water is nieuws!!

  Meld het geval, maar je hoeft niet om een ​​back-up met deze beelden! De familie en vrienden hebben u ​​gevraagd om de foto’s en video niet het rapport te verwijderen!! Deze foto’s en video behoren niet tot het rapport, ze behoren tot opgesloten zodat het niet iemand anders dat doet overstuur!!

  Groeien een god damn hart en doen wat nodig is …. ons geduld raakt op!!

  WALGELIJK!!!

  After reading your comments I’m still disgusted to know that you think posting video and pictures of my brother in laws body in the water is news!

  Report the case, but you do not need to back up these images! The family and friends have asked for the photos and video do not remove! Report These pictures and videos do not belong to the report, they are locked up so it does not upset anyone else does!

  Grow a god damn heart and do what’s needed …. our patience is running out!

  DISGUSTING!!

 13. Stephanie Kellar op

  NINKEY…

  Believe me when i tell you that the DAVIES family found out through this report that it was their son!!
  The Dutch police claim they told the Foreign Office who then were meant to tell the Sussex police who should of then told the family!
  Waynes body was found around 9am and the family didn’t find out until 1pm in the afternoon after being sent the link to this web site!!!!

  So regardless of what your father says, we know the truth!!!

  NOW… REMOVE THESE IMAGES AND VIDEO FOOTAGE!!!!!!!

  NINKEY …

  Geloof me als ik je vertel dat de familie DAVIES ontdekte via dit verslag dat het hun zoon!
  De Nederlandse politie beweren dat ze vertelden het ministerie van Buitenlandse Zaken, die werden dan bedoeld om de Sussex politie, die dan moet van vertelde de familie te vertellen!
  Waynes lichaam werd gevonden rond 09:00 en de familie niet weten tot 01:00 in de namiddag na verzending de link naar deze site!!

  Dus ongeacht wat je vader zegt, weten we de waarheid!

  NU … verwijder deze afbeeldingen en videobeelden!!!

 14. Jordypapier op

  Ik vind het nogal respectloos als de beelden NIET worden weggehaald op verzoek van de familie. Verder wens ik de betrokkenen en nabestaanden enorm veel sterkte en kracht toe met het verwerken van dit verlies.

 15. Het kan wel zo zijn dat Wayne gevonden is rond 9 uur in de ochtend, maar de politie moet dan eerst nog onderzoek doen wie het is. En natuurlijk plaatst Sleutelstad dit bericht met foto’s met de tekst dat het waarschijnlijk om de vermiste Brit gaat. Het had dus nog ook iemand anders kunnen zijn. De politie moest dit eerst uitzoeken en pas ook aan het einde van de middag werd op internet bekend gemaakt dat het om Wayne ging.

  En Christian, de grachten zijn niet levensgevaarlijk. Ik woon al 30 jaar in Leiden en ben zelf nog nooit in de gracht gevallen. Wat levensgevaarlijk is, is ALCOHOL!!!!! Ik heb nooit begrepen waarom toeristen naar Nederland komen om zich helemaal kapot te zuipen (of drugs te gebruiken). En dan klagen dat er ongelukken gebeuren, ik vind het niet zo raar.

 16. Een vraag aan Chris de Waard: Waarom hebben deze foto’s nieuwswaarde? Ik snap niet dat de foto’s niet worden verwijderd, nadat hier om gevraagd is. Wat voegt het toe? En wat maakt het uit als deze verwijderd worden? Wordt het nieuws dan minder belangrijk? Lijkt mij sterk….

 17. @Dean Davies:

  If jou where smart, you made the choice to go to court, and filing a lawsuit against the Dutch police, but even that you can’t win.
  Why would you shoot the Messenger?
  The same reason is for Miss Kellar, who make to much noise, for no good reason.
  If you’re mad, What I can believe and understand, shout to the strange way of handling of the Dutch police, but do know that this way would be small, to win

 18. Helaas voor de tegenstanders, die deze foto’s niet vinden kunnen, dit valt onder persvrijheid en hoeft dus niet direct verwijderd te worden. Zoals Chris al aangaf, hij heeft een weloverwogen keuze gemaakt en heeft voor de zekerheid navraag gedaan bij collega journalisten, dus ik ga er niet vanuit dat Chris foutief heeft gehandeld

 19. Ben het helemaal met Ninkey eens, drank maakt meer kapot dan je lief is! Hij zal niet aan de spa hebben gezeten die avond. Het is verschrikkelijk wat er gebeurd is maar laat de familie eerst eens even nagaan of hij dronken was of niet

 20. Ha, ha, persvrijheid. Ik denk dat meneer de Waard meer interesse heeft in de al dan niet op sensatie belustte extra bezoekers op zijn site, zodat ie binnenkort wat meer geld voor zijn bannertjes kan vragen. En dat ie lak heeft aan de gevoelens van de familie Davies.

 21. Slapende hond op

  Komop Chris, je hebt de nieuwtjesjagers bediend met alles erop en eraan. Doe nu de familie van het slachtoffer een groot plezier in een extreme situatie en haal de ergste foto’s en video van je site. Wat heeft Sleutelstad hiermee te winnen? Op die manier kun je een zwaar aangeslagen familie de pijn, niet doen verzachten, maar in elk geval niet nog erger maken.
  Het kost niks maar doet veel.
  Als het inderdaad te doen is om het effect, valt me dat tegen van een nieuwssite die ik altijd als integer beschouwd heb.

 22. Jordypapier op

  Politiek correct, weloverwogen of niet; ik vind het werkelijk waar schandalig. Als nabestaanden het verzoek hebben om deze – nogal confronterende foto eraf te halen vind ik dat daar gehoor aan gegeven moet worden. Dan toon je jezelf een waardig eigenaar van deze website. Maar goed; het trekt natuurlijk bezoekers en de centen zijn uiteindelijk in ondernemersland kennelijk belangrijker dan respect tonen aan de nabestaanden.

 23. Jemig wat een rel. En jeetje wat zijn reageerders op dit persbericht ongelooflijk hard, dom en schijnbaar ook verbitterd. Ik had dit hele zooitje van de site afgehaald en bij jezelf denken, bekijken jullie het effe. Ik gun ze dit nieuws geeneens meer. Voortaan bloemkolennieuws. Maar ja dan is het ook weer niet goed. Mensennnnn ?

 24. Je zou verwachten dat een eiland bewoner, die notabene in een gebeid woont wat met een beetje regen gelijk onderstroomt, toch wel kan zwemmen:P En och wat vinden ze de beelden toch schokkend…zo schokkend dat men binnen 24 uur er meteen een financieel slaatje uit wil slaan door te dreigen men "lawsuit". Maar goed dat er zoveel water tussen hier en daar zit, en zwemmen kunnen ze toch niet dat scheelt weer.

 25. Dat zwemmen wordt lastig als je zo’n beetje alle soorten drank door elkaar gedronken hebt….

  En verder vind ik iedereen overdreven reageren op dit nieuws. Ten eerste zie je niet eens de persoon herkenbaar in beeld (kan ook niet na een week onder water) en ten tweede: hoe zit dat met al die nieuwsfoto’s van dode volwassenen/kinderen in Afghanistan/Irak/etc.? Dat is wel nieuws en mag wel gepubliceerd worden en dit nieuws niet?

 26. Dat ben ik wel met je eens, Ninkey. De enige instantie die hierin misschien iets te verwijten valt is de Britse politie. Die heeft de familie relatief laat op de hoogte gesteld, terwijl ze toch snel door hun Leidse collega’s waren geinformeerd. Chris de Waard is hierin alleen de brenger van slechts nieuws. Daar komt nog bij dat gevoelens van rouw heel dichtbij agressie liggen. De reacties van de familie laten dat ook zien.

 27. René Dentener op

  Ik ben het roerend eens met de stellingname van Chris de Waard/de nieuwssite Sleutelstad inzake de nieuwsvoorziening over de overleden Engelse drenkeling. Ik weet niet hoe men daar in Engeland mee omgaat, maar in Nederland is de vrijheid van meningsuiting een zeer hoog goed. De pers vervult daarbinnen een bijzondere rol, omdat ze de burger voorziet van nieuws zodat de burger zich überhaupt een mening kan vormen.

  De modus operandus voor de pers in situaties als deze wordt behelsd door een door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in samenspraak met de politie opgestelde zogenaamde ‘Leidraad over de positie van de pers bij politieoptreden’, in te zien op http://goo.gl/ddHoxg . Daarin kan men onder kopje 4 o.a. lezen ‘dat maatregelen er niet op gericht mogen zijn bepaalde publicaties onmogelijk te maken; dat zou in strijd zijn met de in artikel 7 Grondwet gewaarborgde vrijheid van meningsuiting. Onder “publicaties” worden ook verstaan: foto- en filmreportages en radio-opnamen.’ Lijkt me duidelijke taal. Voor zover ik het kan beoordelen heeft de aanwezige politie de reporters van Sleutelstad niet verboden deze opnamen te maken. Begrijp de kritiek van enkele reageerders hierboven dan ook niet. Voorts zie ik net als Ninkey nergens dat het slachtoffer met het gezicht in beeld is gekomen. Dan zou eventueel nog sprake kunnen zijn van een inbreuk op het portretrecht van betrokkene, hoewel dat in principe slechts geclaimd zal kunnen worden door levenden. Van het in beeld nemen van het gezicht van het slachtoffer wordt in dit soort situaties door de pers//verslaggevers meer vanuit piëteit met de familieleden afgezien.

 28. Ik ben eigenlijk wel benieuwd of Sleutelstad nog iets heeft gehoord van de familie, aangezien zij hierboven dreigen met aanklagen etc. ?

 29. @Ninkey:

  Zoals ik in het Engels al tegen Dean Davies zei, al zouden ze het doen, ik acht de kans zeer klein dat zij dit gaan winnen…
  Mogelijk heeft hij alsnog besloten er vanaf te zien, wat mij in deze zeer slim bekeken lijkt…

 30. @Emile:

  Zo ver ik het commentaar van Dean Davies heb gelezen, blijkt de fout bij onze politiestaat te schorten…
  De Britse collega’s hebben dus weinig te laat kunnen melden, aangezien zij ook nergens van op de hoogte waren…

 31. @killRdevil, het persbericht van de Leidse politie geeft weinig reden tot twijfel. Zo gauw de identiteit van het slachtoffer bekend was, zijn de Britse collega’s daarvan op de hoogte gesteld. Zelfs het schouwrapport van de schouwarts is daarvoor niet afgewacht. De Britse collega’s hebben daarna langer gewacht om de familie te informeren, dan dat deze informatie via het Internet verspreid kon worden.

 32. Zoals je aan dit bericht kan zien is het om 10.20 uur geplaatst, aangezien toen bekend werd dat er iemand in de gracht lag. En aangezien er al de hele week werd gezocht naar Wayne in die gracht was het voor ons al bijna zeker dat het om hem ging. Echter moet dit natuurlijk eerst officieel onderzocht worden, aan het einde van de middag werd dan ook op internet bekend gemaakt dat het daadwerkelijk om Wayne ging.
  De Nederlandse politie heeft de Britse politie ingelicht op het moment dat het zeker was dat het om Wayne ging, maar het internet is natuurlijk veel sneller. Al had ook best iemand anders in die gracht kunnen liggen, maar dat was vrij onwaarschijnlijk.

  De familie is boos dat ze het via deze site moeste horen, wat ergens natuurlijk sneu is, maar aan de andere kant leven we in een tijdperk waarbij je alles eerst op internet leest voordat het überhaupt officieel bekend wordt gemaakt.

 33. Ellen Mennema op

  Niet alles wat mag hoeft en is ook niet altijd netjes. Ik begrijp niet waarom deze tragische gebeurtenis zo wordt uitgemolken.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline