Pieter Kos smeedde als formateur in Den Helder een akkoord met maar liefst zes partijen. Nu kan hij er ook zelf invulling aan gaan geven. Als wethouder voor de Stadspartij Den Helder. (Archieffoto: Sleutelstad).

Kostje Kos lijkt gekocht: wethouder namens Stadspartij Den Helder

Zee- en Luchthaven, Economie, Werkgelegenheid, Toerisme en Verkeer. Het zijn de posten waaruit de portefeuille van Pieter Kos gaat bestaan als wethouder in zijn geboorteplaats Den Helder. Kos wordt opvallend genoeg geen wethouder voor zijn eigen partij. De Leidse GroenLinks-fractievoorzitter was de afgelopen weken aan de slag als formateur in de kop van Noord-Holland en presenteert morgenmiddag het coalitieakkoord namens maar liefst zes partijen die samen het college gaan vormen. Vrijdag volgen de namen van de vijf wethouderskandidaten.

Kos is één van de drie wethouderskandidaten van de Stadspartij Den Helder: “GroenLinks krijgt de portefeuille Zorg en Welzijn. Daar heb ik toch net iets minder mee dan met de portefeuille die ik nu voor de stadspartij ga doen. Bovendien is de Stadspartij Den Helder geen landelijke partij en zitten ze daar wat losser in. Ze zochten gewoon de drie beste mensen voor de job.”

De stadspartij (11 zetels) levert drie wethouders, GroenLinks en Behoorlijk Bestuur leveren samen ook een wethouder en de vijfde wethouderspost is voor de ChristenUnie, de Vrije Socialisten en de Fractie Vermooten. De vijf laatstgenoemde fracties hebben allemaal 1 zetel.

Samen heeft de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid in de Helderse raad. Dat maakte de gesprekken de afgelopen weken ingewikkeld. VVD en CDA, de twee grotere partijen die nu buiten de boot vallen, deden er alles aan om de eenmansfracties – een is genoeg voor een andere meerderheid – over te halen zich bij hen aan te sluiten. Een paar keer lukte dat bijna, maar gisteren wist Kos de zes partijen toch op één lijn te krijgen.

Kost gaat de komende periode pendelen tussen Leiden en Den Helder. Hij wil zo snel mogelijk woonruimte in Den Helder betrekken, maar houdt zijn Leidse woning ook aan. In Leiden wordt Pieter Kos als fractievoorzitter vrijwel zeker opgevolgd door raadslid Stephanie Bakker. Vanavond beslist de Leidse GroenLinks-fractie daarover. Zonder Kos. Die zit nog in Den Helder.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×