Kostje Kos lijkt gekocht: wethouder namens Stadspartij Den Helder

6

Zee- en Luchthaven, Economie, Werkgelegenheid, Toerisme en Verkeer. Het zijn de posten waaruit de portefeuille van Pieter Kos gaat bestaan als wethouder in zijn geboorteplaats Den Helder. Kos wordt opvallend genoeg geen wethouder voor zijn eigen partij. De Leidse GroenLinks-fractievoorzitter was de afgelopen weken aan de slag als formateur in de kop van Noord-Holland en presenteert morgenmiddag het coalitieakkoord namens maar liefst zes partijen die samen het college gaan vormen. Vrijdag volgen de namen van de vijf wethouderskandidaten.

Kos is één van de drie wethouderskandidaten van de Stadspartij Den Helder: “GroenLinks krijgt de portefeuille Zorg en Welzijn. Daar heb ik toch net iets minder mee dan met de portefeuille die ik nu voor de stadspartij ga doen. Bovendien is de Stadspartij Den Helder geen landelijke partij en zitten ze daar wat losser in. Ze zochten gewoon de drie beste mensen voor de job.”

De stadspartij (11 zetels) levert drie wethouders, GroenLinks en Behoorlijk Bestuur leveren samen ook een wethouder en de vijfde wethouderspost is voor de ChristenUnie, de Vrije Socialisten en de Fractie Vermooten. De vijf laatstgenoemde fracties hebben allemaal 1 zetel.

Samen heeft de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid in de Helderse raad. Dat maakte de gesprekken de afgelopen weken ingewikkeld. VVD en CDA, de twee grotere partijen die nu buiten de boot vallen, deden er alles aan om de eenmansfracties – een is genoeg voor een andere meerderheid – over te halen zich bij hen aan te sluiten. Een paar keer lukte dat bijna, maar gisteren wist Kos de zes partijen toch op één lijn te krijgen.

Kost gaat de komende periode pendelen tussen Leiden en Den Helder. Hij wil zo snel mogelijk woonruimte in Den Helder betrekken, maar houdt zijn Leidse woning ook aan. In Leiden wordt Pieter Kos als fractievoorzitter vrijwel zeker opgevolgd door raadslid Stephanie Bakker. Vanavond beslist de Leidse GroenLinks-fractie daarover. Zonder Kos. Die zit nog in Den Helder.

Delen

6 reacties

 1. @ Pieterkos: Pieter succes met je nieuwe taak in de problematische stad Den Helder. En dank voor je inzet en bijdrage aan een groener, socialer en menselijker Leiden.

  @ F. Hagedoorn: de liberale bezuinigingen van Rutte zullen waarschijnlijk tienduizenden zorgwerkers de bijstand injagen. Ouderen moeten maar voor zichzelf zorgen of voor mantelzorg bedelen is het credo. Hoe asociaal kan een samenleving worden…Die 80 miljoen extra op de leidse begroting is in goede handen. Althans niet in de handen aan het bed want die zijn er bijna niet meer. Maar Robert Strijk als liberale schatbewaarder in deze stad heeft genoeg andere hobbies…..

 2. Aad van der Luit op

  Den Helder gefeliciteerd met Pieter Kos als wethouder. Ik zal je duidelijkheid en dossierkennis missen Pieter, maar ik zou een egoist zijn als ik het je niet zou gunnen. Veel succes Pieter.

 3. Joost van Breukelen op

  Dus tóch de Stadspartij. Gefeliciteerd Pieter! Enne, kom je over 4 jaartjes -net als wij- weer terug ?-))

 4. een Leids burger op

  Aanvankelijk leek het er op dat de heer Kos alleen maar tijdelijk naar den Helder zou gaan om daar de rol van formateur op zich te nemen. Nu echter komt de ware aap uit de mouw.

  Het is in ieder geval nu wel helder geworden dat de prioriteit van de heer Kos:
  1. NIET bij de Leidse burgers ligt.
  2. NIET bij zijn "eigen" partij GroenLinks ligt.( die wordt nu zonder meer ingeruild voor een stadspartij in den Helder)

  Of "kostje Kos" daarmee lujkt "gekocht" moeten we nog maar afwachten.
  Het is immers ook heel goed mogelijk dat hij, na enige tijd, door zijn nieuwe partij daar wordt uitgeKO(t)St.
  En dan weer met hangende pootjes terug naar Leiden zeker…….-)

  Maar, zoals in een eerdere draad over dit onderwerp alreeds aangegerven, van mij mag de hele Leidse-GL_fractie mee met de heer Kos naar den Helder.

 5. Marcellus_B op

  Ik moet mijn excuses aanbieden denk ik. op 30 mei j.l. suggereerde ik dat dhr. Kos, net zoals elke politicus, alleen bezig is met het verdedigen van eigenbelang en landelijke partijpolitiek. Naar nu blijkt doet hij het echter alleen uit eigenbelang.

  Dat de gemeentewet voorschrijft dat een wethouder in de gemeente moet wonen waar hij/zij wethouder is, wordt al tijden genegeerd door diverse gemeenteraden en wethouders. Wetten en regels zijn voor alle burgers natuurlijk erg noodzakelijk, maar zodra je er als politicus last van hebt lap je ze aan je laars. En trouwens wie wil er nu in Den Helder wonen? Aan de hoeveelheid beschikbare woonruimte (zie de funda-website) te zien, niemand.

  Nee veel beter is het dan om elke dag heen-en-weer te reizen. Misschien voor de vorm nog een postadres in Den Helder laten huren door die gemeente, maar verder gewoon in Leiden blijven wonen. Wanneer dhr. Kos dat reizen per trein doet, dan zorgt dat ook maar voor 6,4 kg CO2-uitstoot per dag meer. Dat is dus te overzien.

  Nadeel is dan weer wel dat hij die tijd niet zomaar als werktijd weg kan boeken. Dus misschien toch maar beter een auto met chauffeur. Dan is de reistijd tegelijkertijd ook werktijd volgens de gemeenteregels, hoeveel je ook uit het raampje kijkt. Die 25,6 kg aan CO2 kan vast wel vergoed worden door de aanschaf van een groene aflaat door Den Helder.

  En als die socialistische noorderlingen elkaar over 3 maanden weer de tent uit hebben gevochten, is die wachtgeldregeling natuurlijk iets waar hij met bezwaard hart gebruikt van gaat maken.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline