Ook voor burgemeester Lenferink is Leiden Culinair een evenement dat heel goed past bij de binnenstad van Leiden. (Foto's: Emile van Aelst / www.leidseglibber.nl).

Leiden Culinair niet blij met overvloed aan foodfestivals

Drie foodfestivals binnen een paar maanden is veel te veel. Dat vindt het bestuur van Leiden Culinair. Gisteren was de presentatie van Leiden Culinair dat dit jaar de 28e editie beleeft. Van 26 tot en met 29 juni staat de Garenmarkt weer in het teken van het ‘evenement dat heel goed past bij deze binnenstad’ zoals burgemeester Lenferink het gisteren verwoordde tijdens de bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis.

Audiofragment: Paul Dirkse van Leiden Culinair vertelt over de 28e editie die over tien dagen begint op de Garenmarkt.

Aan het oudste culinaire evenement van Leiden doen dit jaar 20 restaurants mee. Daaronder een achttal nieuwkomers zoals De Volharding, 149 Bites & Drinks en bijvoorbeeld de Burgerbus. Die laatste is een samenwerking tussen Dartel en Slagerij van der Zon. Ook nieuw is de entree naar ‘culinair’. Die verhuist richting Van der Werfpark.

Het bestuur van Leiden Culinair hoopt geen last de krijgen van de overvloed aan foodfestivals, maar is niet blij met de twee edities van Rrrollend Leiden. Dat nieuwe foodfestival wil voortaan elk jaar in mei en in augustus een culinair evenement programmeren. Leiden Culinair valt daar dan precies tussenin. Bestuurslid Paul Dirkse van Leiden Culinair stelt dat drie foodevenementen in de zomer veel te veel is voor Leiden: “Rrrollend Leiden is een ontzettend leuk festival. Dat moet ook zeker blijven, maar regie voeren bij de planning van dit soort evenementen is cruciaal.” Dirkse ziet daarvoor een taak weggelegd voor centrummanager Erwin Roodhart of voor Leiden Marketing.

De opening van Leiden Culinair is donderdag 26 juni. Die avond begint ook het muzikale programma met een flinke publiekstrekker. Kris Berry en Perquisite staat dan op het podium. De muzikale invulling van Leiden Culinair wordt dit jaar verzorgd door de programmeurs van Gebr. de Nobel. Naast populaire nationale acts als Kris Berry & Perquisite en KOFFIE (een mix van afrobeat, jazz, en 70’s funk), staan er dj’s, een klassiek strijkje, een swingende funkband en jong talent langs op het menu bij Leiden Culinair.

Het nieuwe poppodium gaat in december officieel open, maar kan zich met dit soort evenementen alvast mooi in de kijker spelen. Een win-win-situatie waar cultuurmakelaar Michaël Roumen nog een derde ‘win’ aan heeft toegevoegd door een financiële bijdrage te leveren.

Waarschijnlijk vanaf 2017 is de Garenmarkt enkele jaren niet beschikbaar in verband met de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Waar Leiden Culinair in die jaren wordt georganiseerd is nog onduidelijk. Dit najaar wil de organisatie met de gemeente  gaan overleggen over een alternatieve locatie. Als die bevalt zou het zelf kunnen zijn dat Leiden Culinair definitief van de Garenmarkt vertrekt.

Leiden Culinair komt tot stand in een samenwerking tussen restaurants, het bedrijfsleven, het onderwijs, de gemeente en culturele organisaties in de stad.

Advertentie

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×