Christiaan Ingelse speelt Promenadeconcert in Hooglandse Kerk

Aanstaande zaterdag verzorgt Christiaan Ingelse, de hoofdorganist van de Grote- of St. Janskerk in Gouda, het orgelpromenadeconcert in de Hooglandse Kerk. Hij neemt de luisteraars mee op muzikale orgeltocht van Nederland naar Duitsland. Zo is te horen hoe de muziek van de Amsterdamse organist Jan Pieterszoon Sweelinck uit de 16e eeuw een hele generatie Nederlandse en Duitse organisten tot in de 18e eeuw heeft beïnvloed.

Jan Pieterszoon Sweelinck is een van Nederlands belangrijkste componisten. Niet voor niets stond zijn afbeelding jarenlang op de briefjes van 25 gulden. Hij was wijd en zijd bekend: talloze organisten uit Duitsland, zoals Samuel Scheidt, Heinrich Scheidemann en Jacob Praetorius reisden naar Amsterdam om Sweelinck in de Oude Kerk te horen spelen en het vak van hem te leren.

Christiaan Ingelse speelt muziek van Sweelinck en laat diens invloed horen in een aantal orgelwerken van de Nederlandse organist Van Noordt en van de Duitse organisten Scheidemann, Praetorius en Buxtehude.

Christiaan Ingelse (1948) is hoofdorganist van de Grote –of St. Janskerk in Gouda. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Wenen en heeft verschillende internationale prijzen gewonnen met zijn orgelspel. Hij geeft concerten in binnen– en buitenland, is actief als componist van kerkmuziek en heeft diverse CD’s op zijn naam staan.

In de zomerperiode wordt iedere zaterdag een orgelpromenade in de Hooglandse Kerk georganiseerd. Doel van deze concerten is om de fraaie orgels in de Hooglandse Kerk te laten horen, soms ook in combinatie met zangers of instrumentalisten. De concerten vangen aan om 13.30 uur en de toegang is vrij.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×