Conservator Christiaan Vogelaar van de Lakenhal vertelt over het zelfportret van Jan van Mieris en het belang ervan voor het Leidse museum. (Foto: Chris de Waard, foto radio-interview: J.P. Kranenburg).

Lakenhal verwerft #selfie Jan van Mieris

Museum De Lakenhal heeft een zeldzaam zelfportret van de Leidse fijnschilder Jan van Mieris aangekocht. De aankoop kwam tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt, mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst, en het Mondriaan Fonds. Vanaf 2 juli is het schilderij in een speciale presentatie op zaal te zien.

Audiofragment: Lakenhal-directeur Meta Knol over de nieuwste aanwinst van het museum.

Jan van Mieris was een zoon van de beroemde fijnschilder Frans van Mieris. Toen hij in 1690, op dertigjarige leeftijd, in Rome overleed, liet hij een betrekkelijk klein oeuvre na van zo’n twintig schilderijen. Het Zelfportret uit ca. 1685 was daarin een hoogtepunt.

Het relatief grote schilderij werd lang gekoesterd bij de familie van de kunstenaar, tot het in 1749 werd verkocht aan Allard de la Court. Deze vermogende Leidse textielfabrikant had in zijn huis aan het Rapenburg een van de belangrijkste verzamelingen van de Republiek bijeengebracht. De laatste particuliere eigenaren van het schilderij waren de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve en zijn partner Joop Schafthuizen.

Het zelfportret is vanaf vandaag onderwerp van een speciale presentatie in Museum De Lakenhal. Deze presentatie sluit aan op de tentoonstelling ‘Gerrit Dou. The Leiden Collection from New York’, die nog t/m 31 augustus in Museum De Lakenhal te zien is. Deze privéverzameling uit de VS bevat de grootste collectie schilderijen van Gerrit Dou ter wereld en is nooit eerder tentoongesteld.

Gerrit Dou (1613-1675) is de bekendste Leidse fijnschilder, en de leermeester van Frans van Mieris, de vader van Jan. Op zijn beurt was Dou zelf de eerste leerling van Rembrandt. In Museum De Lakenhal is werk van al deze kunstenaars permanent te zien.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×