De 'Schaal van Oegstgeest' is vanaf nu te bewoneren in het Rijksmuseum van Oudheden aan het Rapenburg. (Foto: Chris de Waard, reportage Emile van Aelst / www.leidseglibber.nl).

Unieke 'Schaal van Oegstgeest' tentoongesteld bij RMO

Bij opgravingen in Oegstgeest hebben archeologen van de Universiteit Leiden een zeer zeldzame zilveren schaal uit de eerste helft van de zevende eeuw gevonden. De schaal is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. De vondst wijst op een elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.

Audiofragment: Gedupeerde Han Weber en archeoloog Jasper de Bruin over de vondst van de bijzondere zilveren schaal.

Een team onder leiding van archeoloog Jasper de Bruin van de Universiteit Leiden deed de vondst al een jaar geleden, in juni 2013. Het afgelopen jaar is de schaal – die in zeer slechte staat verkeerde – in Limburg gerestaureerd. Vanaf vandaag is hij te zien in het Rijksmuseum van Oudheden. Het museum krijgt hem permanent in bruikleen van de Provincie Zuid-Holland. Een provincie is namelijk automatisch eigenaar van alle bodemvondsten die worden gedaan op haar grondgebied.

Verondersteld wordt dat de schaal, met een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter, als offer in de grond is gekomen. Dergelijke rijke vondsten zijn zeer zeldzaam. De schaal is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Bovendien zijn die nooit versierd met uitbundig goudbeslag. Het gaat dus om een uniek stuk, niet alleen voor Nederland maar voor heel West-Europa.

Tot het moment dat de schaal werd gevonden, waren op de nederzetting in Oegstgeest geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van een lokale of regionale elite. Mogelijk woonden elitaire personen in deze periode eveneens in ‘gewone’ boerderijen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×