Onder de inbeslaggenomen beesten zaten ook tien stinkdieren (rechtsonder). (Foto: PR).

Stinkdieren en katten uit vervuilde woning gehaald

Een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming en de Dierenpolitie hebben op dinsdag een grote groep ondervoede en verwaarloosde dieren weggehaald uit een woning in Leiden. Behalve 26 katten en drie honden verbleven er ook tien stinkdieren en een fret in de woning.

De enorme stankoverlast was de aanleiding voor een telefoontje naar het landelijk meldnummer 144. Een eerste verkenning door de inspecteur maakte duidelijk dat direct ingrijpen geboden was: “Door de ramen zag ik katten waar de vlooien in polonaise overheen liepen,” aldus de inspecteur van de Dierenbescherming. De vrouw nam daarop contact op met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), die onmiddellijk toestemming gaf om de dieren weg te halen.

In de woning zelf hing volgens de inspecteur inderdaad een ondraaglijke stank. De dieren liepen rond in hun eigen ontlasting en hadden duidelijk langere tijd geen verzorging gehad. Bovendien zaten ze onder de vlooien, hadden een vieze vacht, waren veel dieren ziek en hadden ze een enorme honger. Een dierenarts is woensdag ruim vier uur bezig geweest met de behandeling en controle van de dieren. Voor een kat met een nierafwijking en een kitten kwam de reddingsactie te laat.

Tegen de 53-jarige eigenaresse wordt proces-verbaal opgemaakt. De dieren zijn inmiddels elders ondergebracht en krijgen adequate verzorging. De kosten hiervan zullen worden verhaald op de eigenaresse.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ziet onder andere toe op de naleving van de Wet Dieren. Bij constatering van overtredingen kan deze dienst onder bestuursdwang maatregelen opleggen om de situatie van de dieren te verbeteren en/of de dieren in bewaring te laten nemen. Het Openbaar Ministerie bepaalt bij wetsovertreding de uiteindelijke strafmaat.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×