Van links naar rechts Peter van den Akker (Zuid Hollands Landschap), Marcel Belt (gemeente Leiden), Swanette Jukema (ROC Leiden) en Esther Stevelink en Arie Bergsma (GAAGA architecten). (Foto: Jordy Kortekaas).

Na Vogelhoff nu ook Bijenhoff in Oostvlietpolder

Afgelopen zaterdag werd tijdens de Leidse Hooidagen in ’t Vogelhoff in de Oostvlietpolder een bijzondere samenwerking bezegeld. Het ROC Leiden, GAAGA architecten, het Zuid-Hollands Landschap en gemeente Leiden hebben afgesproken om samen te gaan werken aan de realisatie van ’t Bijenhoff.

’t Bijenhoff is onderdeel van het plan voor de uitbreiding van ’t Vogelhoff die dit najaar moet starten. In juli heeft de Leidse gemeenteraad hierover een besluit genomen. ’t Bijenhoff wordt een bijzondere plek die geheel voor bijen en andere insecten wordt ingericht: er komt een bloemrijke tuin met planten en bloemen, een beleefpad waar de ‘Bijendans’ kan worden gedaan, informatieve bebording en er wordt een bijenstal gebouwd.

ovp02.jpg

In de Oostvlietpolder zijn ook nu al verschillende imkers actief. Naast de honingbijen, komt er in de toekomst meer aandacht voor de wilde bij (Foto: Chris de Waard).

Jacques van Herten maakte deze registratie van de tweede editie van de Leidse Hooidagen.

Naast huisvesting voor de bijen wordt het ook mogelijk om het leven van deze bijen in de bijenstal te laten zien. Het project moet een toonbeeld van duurzaamheid en sociale betrokkenheid worden. Om de bijenstal zo goed mogelijk in het polderlandschap in te passen wordt door GAAGA architecten uit Leiden een ontwerp gemaakt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van duurzaam hout uit de bossen van het Zuid-Hollands Landschap.

Het project dient ook als leerproject: bij GAAGA gaat een student Bouwkunde aan de slag en studenten van het ROC Leiden gaan de stal bouwen. Volgend jaar moet de bijenstal er staan.

Advertentie

Leiden bijenhoff bijkerij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×