Sneeuwruimen kan ook zonder strooimiddelen. Op de Botermarkt - ergens in de jaren 50 - veegt iedereen zijn of haar eigen stoepje schoon. (Archieffoto: Nico van der Horst).

Partij voor de Dieren wil af van strooizout

Natriumchloride, oftewel zout, is het meestgebruikte middel tegen gladde wegen. Ook in Leiden. Daar wil de Partij voor de Dieren verandering in brengen. Volgens fractievoorzitter Dick de Vos is strooizout weliswaar goedkoop, maar ook erg slecht. Niet alleen voor planten en dieren, maar ook voor wegen, auto’s en gebouwen. Hij pleit er daarom voor om voortaan de gladheid te bestrijden met dooikorrels of strooilava. Twee iets duurdere alternatieven, die echter veel nadelen niet kennen. “En omdat er veel minder schade ontstaat aan bijvoorbeeld wegen en voertuigen, zijn dooikorrels juist goedkoper dan strooizout.”

dooikorrels

Volgens De Vos werken dooikorrels van calciumchloride ook beter dan regulier strooizout: “Ze werken tot vijf keer sneller en blijven ook langer effectief. Ook werkt calciumchloride tot -40 graden, terwijl strooizout van natriumchloride maar tot 7 graden onder nul effectief is. Hij heeft het Leidse college gevraagd om komende winter een proef te doen met alternatieve methodes. Bij gebleken succes zou strooizout dan in de ban kunnen, zo hoopt hij.

De partij wil dat de gemeente niet alleen zelf overstapt op een van de alternatieve dooimiddelen, maar ook de inwoners wijst op de nadelige effecten van conventioneel strooizout en de beschikbare alternatieven.

Politiek strooizout


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×