Ook op Leiden Centraal worden gebiedsagenten ingezet om de veiligheid te vergroten. (Archieffoto: Chris de Waard).

Gebiedsagenten controleren op station Leiden Centraal

De politie zet op en rond de grote stations zogenoemde ‘gebiedsagenten’ in. Dat hebben NS, politie en de vakbonden afgesproken. In totaal worden er 20 gebiedsagenten ingezet. Op basis van incidenten of bij evenementen worden ze op bepaalde stations ingezet. Ze komen sowieso naar stations waarvan bekend is dat er meer dan gemiddeld sprake is van agressie of zwartrijders. Ook Leiden Centraal hoort bij de stations waar gebiedsagenten worden ingezet.

De gebiedsagenten zullen zichtbaar aanwezig zijn op en rond de stations. In principe krijgen gebiedsagenten een ‘eigen’ station en worden zo ook het gezicht van de politie in dat station. Ze zijn voortaan aanspreekpunt en ook de verbindende schakel voor afhandeling van verdachten, het doen van aangifte en eventuele bemiddeling naar collega’s van de reguliere politie. Ook gaan de gebiedsagenten onder meer ‘stop & go-acties’ uitvoeren waarbij gecontroleerd wordt of reizigers een plaatsbewijs hebben. Ook in de treinen gaan ze surveilleren.

De introductie van gebiedsagenten is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat moet zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Andere maatregelen zijn bijvoorbeeld dat een agressie-melding van een NS-medewerker voortaan altijd als spoedmelding wordt opgepakt. En dat een overtreders direct beboet worden in plaats van eerst een waarschuwing.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×