Staatsspoorbrug gerenoveerd: Haagweg weer open

Na werkzaamheden aan de monumentale Staatsspoorbrug is de Haagweg vrijdagavond weer open gegaan voor het verkeer. Eigenlijk zou de weg pas vanmorgen weer opengaan, maar de werkzaamheden verliepen voorspoedig,

De restauratie van de brug is nog niet helemaal klaar. De brug mist tijdelijk zijn vier karakteristieke hefpalen. Vorige week bleek tijdens de werkzaamheden dat de oorspronkelijke hefpalen niet behouden konden blijven; het beton was te veel aangetast. De palen worden de komende tijd in een loods tot in detail nagemaakt. Het is nog onbekend wanneer ze teruggeplaatst worden.

Vanaf de oplevering in 1942 is de hefbrug zelden open gegaan. De Spoorweghaven werd amper gebruikt. In 1985 zijn de contragewichten losgekoppeld van het brugdek, waardoor de brug sindsdien niet meer open kan. De hefpalen zijn dan ook geen onderdeel meer van de constructie van de brug.

Afgelopen twee weken is roest verwijderd en bakstenen en voegen zijn hersteld. Met kleurhistorisch onderzoek zijn de originele kleuren groen en grijs ontdekt. Door een metallic verf te gebruiken is het oude glimmende effect in het grijs teruggebracht.

De Staatsspoorbrug is sinds vorig jaar een monument en heeft vier betonnen hefpalen van ongeveer vier meter hoog met daarop grote wielen. Het is de laatste hefbrug in Leiden. Er hebben nooit treinen over de Staatsspoorbrug gereden. De brug is vernoemd naar de voormalig eigenaar van de brug, de Staatsspoorwegen.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×