Ex-VVD politica Ayaan Hirsi Ali sprak vanmorgen in de Pieterskerk. (Foto: Twitter).

Ayaan Hirsi-Ali geeft toespraak in Pieterskerk

Ex-VVD politica Ayaan Hirsi-Ali sprak vanmorgen in de Pieterskerk. Zij deed dat tijdens het symposium van de Veerstichting ‘Onbegrensd ID’. Het voormalig Tweede Kamerlid staat bekend om haar felle kritiek op de islam. Om veiligheidsredenen werd haar komst tot het laatste moment geheim gehouden.

De Veerstichting, die het symposium organiseerde, werd in 1978 door een groep Leidse studenten opgericht. Hirsi-Ali studeerde zelf in haar jonge jaren politicologie aan de Universiteit Leiden. Tijdens haar toespraak pleitte Ayaan Hirsi-Ali voor het toelaten van migranten op grond van hun bereidheid en mogelijkheden om hun identiteit en loyaliteit aan te passen. Aan het einde bedankte ze de universiteit en noemde haar tijd als student ‘de periode waarin ze zich fundamenteel gevormd heeft’.

Door de kritiek die zij in het verleden uitte op de islam, zat zij de afgelopen jaren ondergedoken in Nederland en de Verenigde Staten. Ze wordt constant bewaakt. Haar komst naar Leiden vandaag werd daarom tot het laatst toe geheim gehouden.

Submission
Ayaan Hirsi-Ali schreef het scenario voor de korte film ‘Submission’ van Theo van Gogh. De film is omstreden doordat de kritiek op de islam door veel moslims als godslastering werden ervaren. Regisseur Theo van Gogh werd 3 maanden later door Mohammed Bouyeri vermoord. Sindsdien wordt Hirsi-Ali zwaar bewaakt.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×