(Foto: PR)

Bloed op de dansvloer bij voorstelling Macbeth

Regisseur Liesbeth Coltof van de Toneelmakerij brengt in samenwerking met choreografen Emio Greco, Pieter C. Scholten en Jesús de Vega van ICKamsterdam een eigentijdse versie van Shakespeares Macbeth. Op vrijdag 30 oktober is deze voorstelling te zien in de Leidse Schouwburg.

Toneel en dans vertellen het verhaal van een jonge Macbeth die terugkeert uit de oorlog, maar de oorlog niet achter zich kan laten. In deze bloederige tragedie neemt Macbeth wat hem toekomt. Niet denken, niet twijfelen. Dood aan de bestaande wereldorde. Het is zijn tijd en het gelijk staat aan zijn kant. Op weg naar absolute macht zijn er geen wetten meer.

Vertolking
Liesbeth Coltof, bekroond met een Zilveren Krekel voor de Storm, nam het initiatief tot de samenwerking. Ze volgde het werk van het Emio Greco en Pieter C. Scholten al een tijdje en zag in de abstractere danstaal van het choreografenduo de mogelijkheid om het verhaal van Macbeth te vertellen. Soms schieten woorden te kort, dan kan de dans de emotie van een verhaal beter vertolken.

Emoties
Dans brengt een heel nieuwe laag aan de tragedie. Dans en theater integreren in deze voorstelling. De disciplines dagen elkaar uit en brengen elkaar tot een hoger plan. Dansers belichamen op sommige momenten personages, die ze met hun bewegingen tot leven wekken. Tekst gaat over in beweging. Op andere plekken in het verhaal is de dans de manifestatie van de grote menselijke emoties uit het stuk. Als het koor in Griekse tragedies kijken de dansers toe en geven vanuit hun eigen medium, het lichaam, commentaar op wat ze zien. Ze maken het duister in deze Macbeth tastbaar.

De bijzondere voorstelling van Macbeth vindt plaats op vrijdag 30 oktober in de Leidse Schouwburg. Meer informatie over de voorstelling en tickets vind je op de website van de Leidse Schouwburg.

 

Nieuws


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×