Één van de ontwikkelingen die de stad klimaatneutraal moeten maken is aansluiting op een warmtenetwerk.

Leiden in 2050 geheel klimaatneutraal

Het college van burgemeester en wethouders heeft gisteren besloten dat de gemeente Leiden deel neemt aan de Klimaatcoalitie. Dat is een samenwerkingsverband van bedrijven, organisaties en overheden. Concreet betekent dat, dat Leiden in 2050 klimaatneutraal wil zijn. Daarnaast zet de gemeente eind deze maand een handtekening onder de Parijsverklaring, wat betekent dat de stad uiterlijk in 2030 een klimaatneutrale bedrijfsvoering wil hebben.

“In 2050 willen wij geen fossiele brandstoffen meer gebruiken”, vertelt wethouder duurzaamheid Frank de Wit, “dan moet alle energie die verbruiken goede, groene energie zijn.” De wethouder vindt de plannen niet té ambitieus. “Je moet dit niet zien als een sprookje.”

Warmtenetwerk
Één van de manieren waarop de gemeente een klimaatneutrale stad wil realiseren, is aansluiting met een warmtenetwerk. Via zo’n netwerk wordt restwarmte van fabrieken op bijvoorbeeld de haven van Rotterdam, via leidingen naar steden getransporteerd. Daar wordt die warme lucht gebruikt om bijvoorbeeld huizen te verwarmen. “Dat is een enorme slag die we zouden kunnen slaan voor onze stad”, aldus De Wit.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×