African Study Center, 'Sicilië en de zee', ontdekker van het jaar en wetenschapsnieuws

SCIENCE 071 logo (1)

 

Vanaf 1 januari is het African Study Center officieel onderdeel van de Universiteit Leiden. Om wat beter te begrijpen wat deze verandering precies inhoudt heeft onze presentator Lieuwe Slooten gebeld met Ton Dietz, directeur van het African Study Center. Hij was heel positief over deze reorganisatie. 

 

 

 

Voor archeologen bevat de zee tal van schatten en mysteries. In de tentoonstelling ‘Sicilië en de zee’ van het Allard Pierson Museum in Amsterdam zijn een aantal van de schatten van de Middellandse Zee voor het eerst te bewonderen. De archeologische vondsten die rond het Italiaanse eiland Sicilië uit de zee zijn gevist blijven nog tot 17 april in Amsterdam zichtbaar. Maar waarom Sicilië? En wat zeggen deze vondsten ons eigenlijk over onze geschiedenis? Hierover hebben we Diederik Burgersdijk gesproken, gastonderzoeker bij het Allard Pierson Museum en hoofdredacteur van de catalogus van de tentoonstelling ‘Sicilië en de zee’.

 

Verder spraken we met Daniël Rozen die gister de prijs van ontdekker van het jaar won tijdens de nieuwjaarsborrel van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen van de Universiteit Leiden.  Met slechts zes stemmen verschil versloeg hij zijn concurrenten. Hij vertelt over zijn onderzoek naar bacteriën en antibiotica.  

 

Natuurlijk kon het wetenschapsnieuws ook niet ontbreken. Onze redactrice Lotte Koppenrade vertelde onder andere over smaakverschil tussen ouderen en jongeren, seizoensgebonden diëten, emoties die muzikanten creatief maken en nog veel meer.

 

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×