Podium Pitch met Berg&Bos, Martijn Kardol en Lilian Vieira (Foto's: Emile van Aelst)

Podium Pitch: wat 'móet' u gaan zien

Ook Leiden is niet ontkomen aan de opmars van talkshow-achtigen. Voor wie wil, is er ruim aanbod. Podium Pitch is een talkshow die zich richt op podiumkunsten, van bekende namen tot minder bekende. Talkshow-host en initiator Yaël Vinckx is “er mee begonnen toen de bezuinigingen op kunst en cultuur kwamen en ik wilde laten zien wat nog wél mogelijk is”. Maar verder “omdat we het leuk vinden”. En dus kon Leiden zondag 7 februari in de foyer van de Stadsgehoorzaal genieten van gesprekken over theater (Berg&Bos), over cabaret (Martijn Kardol) en muziek (Lilian Vieira). Uiteraard speelden die ook allemaal fragmenten uit hun voorstellingen.

Ongedwongen zondagmiddagen
Haast kent Podium Pitch niet. De geplande eindtijd wordt ruim overschreden. Het is dan ook druk. Vinckx kondigt nog hoopvol “vijf minuten koffiepauze” aan, maar dat red je niet met zo veel bezoekers dat er stoelen bijgeplaatst moesten worden. De foyer van de Stadsgehoorzaal is een prima locatie voor talkshows en zondagmiddagen zijn voor velen nog steeds synoniem met landerige verveeldheid. Podium Pitch brengt via de brede glazen pui van de Stadsgehoorzaal leven in de Breestraat: waar zouden al die mensen naar zitten te kijken? Je ziet het de voorbijgangers haast denken.

Ouderdom als hype
“Dat is zo, ja. Maar we hebben er geen antwoord op. Het idee voor deze voorstelling kwam toen we op Oerol een bankje zagen op een heel poëtische plek en onze verbeelding ermee aan de haal ging. Wat als daar een oudere mens zou zitten? Met verhaal van een heel leven” is zo ongeveer het antwoord van Berg&Bos op de vraag of zíj weten hoe het komt dat er plots zoveel aandacht is voor ‘de oudere medemens’. Toch passen ook zij in die ontwikkeling met Een coming of age voor bejaarden.

Stilte in woorden
Het is een forse ambitie: theater maken over afscheid moeten nemen, over verdriet en pijn die daarmee samengaan. Zeker als het over het tergend langzame proces van dementeren is. En dubbel zo als je allebei zelf net afscheid hebt moeten nemen van één van je ouders. De steeds ouder wordende mens – “met 60 heb je tegenwoordig nog 30 jaar vóór je, een heel leven” – brengt nieuwe vragen met zich mee. Berg&Bos proberen de verstilde en stille wereld van een dementerende in woorden, in dialogen te vangen. Tegelijk maken ze duidelijk dat ‘ziekte’ niet alleen een patiënt treft, maar ook diens omgeving. Herinneringen spelen een belangrijke rol in die periode, maar welke en hoe ‘waar’ zijn ze?

Tragi-comicus
Hij moet nog even het Leids Cabaretfestival winnen, maar dan heeft Martijn Kardol er meteen wéér een prijs bij nadat hij alle prijzen won op het Groninger Studenten Cabaretfestival “meer waren er niet”. Je hebt van die mensen die de lach aan de broek hebben hangen. Dit is er zo een. Misschien vooral omdat hij zichzelf tot onderwerp maakte van zijn tragi-komische stijl. “Eigenlijk ben ik een sukkel”, bedacht hij, “maar als ik dat kan overbrengen, ben ik een heel eind”. Da’s gelukt. Een voorstelling over ondermeer een auditie, door een sukkel, voor een musical is alles wat we verklappen. En dat Kardol zich kan verbazen over Facebook waar “een 26jarige alleen positieve berichten over zichzelf post”.

Popmuzikaal
In de voorstelling van Kardol neemt muziek een prominente plaats in. Hij speelde uit die voorstelling twee liedjes. Inderdaad tragikomisch; over stille liefde op afstand, teleurstelling en “dat alles kapot kan” en hij dús blijft wachten. Het is meteen ook het lied dat duidelijk maakte dat hij zijn zangstem niet moet forceren. Het effect is mooi – de luisteraar gaat helemaal mee in een ‘haalt-i het of haalt-i het niet’-ervaring. Wellicht dat Kardol mét band ook nog een carrière als popmuzikant kan overwegen.

Samba-soul jaren ’70
Ze is “al meer dan de helft van m’n leven in Nederland”. Ze kwam 26 jaar geleden aan. Ze is vijftig! Maar op het podium staat een jonge vrouw, met een stem en een temperament die niet lijken overeen te komen met die leeftijd. Toch is dat wat Lilian Vieira is. “Samba-soul jaren ’70” noemt zij de stijl; Braziliaanse muziek die ‘authentiek’ is, die “voorbij de clichés gaat, verder dan de plaatjes van billen”. Inderdaad op een heel andere manier aanstekelijk. Eerder betoverend dan meeslepend. Maar wij kregen niet de héle band te horen. Naast ‘onze’ gitaar, bas en zang zijn er ook nog een piano en drums die meespelen. Wie weet, is dat net anders.

Waar te zien en te horen
Een bekende naam, Lilian Vieira? Dat klopt. Ze is ook al jaren de zangeres van Zuco103. Wie haar en haar eigen band wil zien: 12 februari, theater Dakota, Den Haag.
Nieuwsgierig naar Martijn Kardol en zijn kansen op het Leids Cabaret Festival? Morgen(!) in de Leidse Schouwburg. En volgens de organisatie van Podium Pitch “ook in de finale”.
Berg&Bos’ een coming of age voor bejaarden is 18 februari te zien in het Leidse theater Ins Blau. Maar…. koopt u voor die voorstelling een kaartje dan kunt u op 14 febRUARI gratis naar een schrijfworkshop van Rik van den Bos in het LAKtheater.

De volgende Podium Pitch is gepland voor 8 mei, in de foyer Stadsgehoorzaal.

Cultuur Leiden Nieuws Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×