De burcht en de burchtheuvel vanuit de lucht (Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed).

Leidse burchtheuvel vanaf vandaag archeologisch rijksmonument

De burchtheuvel van de Leidse Burcht is vanaf vandaag officieel een archeologisch rijksmonument. Dat heeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed besloten. De Burcht zelf was in 1968 al verklaard tot rijksmonument. De toewijzing betekent dat de heuvel vanaf nu een beschermde status geniet.

De twaalf meter hoge burchtheuvel in hartje Leiden dateert uit het eind van de 9e, begin 10e eeuw. Oorspronkelijk diende de verhoging als vluchtplek voor mensen en hun vee tegen mogelijke belagers. In de opvolgende eeuwen is de heuvel verder opgehoogd; rond 1275 gaf Floris V opdracht tot de bouw van de ringmuur die we nu kennen als de Burcht.

De burchtheuvel, ook wel motte genoemd, zou nog vele sporen van de Hollandse Middeleeuwse geschiedenis in zich dragen.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×