De warmtecamera aan het werk in een van de woningen van de Zeeheldenbuurt (Foto: Maarten Mulder).

Met een camera op zoek naar warmtelekken

De Zeeheldenbuurt volledig energieneutraal maken. Dat is het ideaal van projectleider Jeroen Schrama van Green Deal Leiden, het verduurzamingsinitiatief voor deze wijk vanuit de gemeente. Afgelopen weekend zette hij een nieuwe stap richting zijn ideaal door bij een dertigtal huizen in zijn wijk te zoeken naar mogelijke warmtelekken, met behulp van een warmtecamera.

[soundcloud url=”https://api.soundcloud.com/tracks/247988130″ params=”auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true” width=”100%” height=”450″ iframe=”true” /]

Jeroen Schrama legt uit waarom hij met een warmtecamera langsgaat bij huizen in de Zeeheldenbuurt.

De camera toont nauwkeurig temperatuursverschillen en legt zodoende matig tot slecht geïsoleerde gedeelten in een woning bloot. “Ik wil kijken waar isolatie nuttig zou kunnen zijn”, vertelt Schrama. “Op de camera zie je heel goed welke gedeelten opvallend koud zijn, ofwel waar buitenlucht naar binnen kan komen.” De resultaten krijgen de bewoners thuis gestuurd en komen over twee weken online te staan. “Het is ten eerste aan de bewoners zelf te bepalen om er wat aan te doen. Ik wil wel inventariseren wat er nodig is om zo collectief isolatiemateriaal in te kunnen kopen met korting.”

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×