Palmyra, Paling, Borneo, Wetenschapsfilm en Slapen

SCIENCE 071 logo

In de uitzending bij Science071: Psycholoog Kristiaan van der Heijden over zijn onderzoek naar slaapgedrag van studenten, neuroloog Joke Meijer legt daarna uit waarom we juist ‘s nachts moeten slapen. We bellen met Diederik Burgersdijk over de herovering van de Syrische stad Palmyra en komt Remco van Schadewijk vertellen over de film ‘On being a scientist’. Redactrice Sophie van der Hart is terug van veldonderzoek in Maleisië, daarnaast komt ze ook met het wetenschapsweetje van de week. Tot slot brengt redacteur Twan van Dodewaard ons het laatste wetenschapsnieuws!

Dat slapen belangrijk is, wisten we al. Maar dat je door goed slapen ook betere cijfers kunt halen? Redacteur IJsbrand Terpstra ging langs bij psycholoog Kristiaan van der Heijden en ondervroeg hem over de relatie tussen goed slapen ‘s nachts en betere prestaties van studenten overdag.

 

Neurofysioloog Joke Meijer doet onderzoek naar de biologische klok en weet waarom je ‘s nachts goed zou moeten slapen. Ze vertelt er meer over.

 

Afgelopen zondag, 27 maart, heroverde het Syrische leger van Assad met steun van Russische luchtaanvallen het eeuwenoude Palmyra op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). In de zomer van 2015 was op IS-propagandafilmpjes te zien hoe zij de beroemde tempels van deze werelderfgoed-stad opbliezen. Vorige maand spraken we al met Dr. Diederik Burgersdijk over de “Beeldenstorm” in Palmyra, we vragen hem hoe het er nu voor staat. 

 

Verder meest bijzondere wetenschapsnieuws van de afgelopen week. Redacteur Twan praat je bij in de wondere wereld van de wetenschap.

 

7 april is het zo ver. De film ‘On being a scientist’ gaat dan in première. Deze ‘wetenschappelijke fictie-film’ is gemaakt om wetenschappers in de dop te helpen, maar is ook interessant voor een breder publiek. Remco van Schadewijk is co-producent van de film en is vanaf het prille begin bij de productie betrokken geweest

 

Redactrice Sophie van der Hart is terug van een periode wetenschappelijk veldonderzoek in Maleisisch Borneo. Zij deed mee met de tropische biodiversiteitscursus georganiseerd door Naturalis: geen boeken en collegezalen maar tropische bossen, orang-oetans en krokodillen. Sophie vertelt over haar bijzondere ervaring tijdens deze cursus en hoe het is om onderzoek in de jungle te doen.

 

Het WWW’tje gaat over de moddervette lekkernij paling. Het gaat dramatisch slecht met de Europese paling en deze staat op de lijst met ernstig bedreigde diersoorten van de internationale natuurbeschermingsorganisatie (IUCN). Hoe komt dit? Redactrice Sophie van der Hart vertelt hier meer over.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×