De afgesloten polder is veel mensen een doorn in het oog. Gisteren werd een hernieuwde oproep aan de gemeente Leiderdorp gedaan om de fietspaden door het Leiderdorpse deel van de Boterhuispolder ook tijdens de broedseizoen open te stellen. (Foto's: Chris de Waard).

Hernieuwde oproep aan Leiderdorp openstelling Boterhuispolder

Schipper James Taghavi van veerpont De Zijlboot strijdt al drie jaar voor openstelling van de Boterhuispolder in Leiderdorp tijdens het broedseizoen. De schare medestanders groeit, zo bleek ook gisteren toen op de Zijldijk een manifestatie werd gehouden waar de gemeente Leiderdorp werd opgeroepen het besluit te heroverwegen. Sinds drie jaar is het Leiderdorpse deel van de Boterhuispolder dicht in het broedseizoen van half maart tot half juni.

Chris de Waard sprak gisteren bij de manifestatie met wethouder Van Velzen uit Teylingen, schipper James Taghavi van de Zijlboot en met Simon de Vries van de pontbaas bijstaat in zijn strijd.

Dat is sindsdien een stille periode voor schipper James die met de Zijlboot van DZB al meer dan twintig jaar vooral recreatiefietsers over de Zijl tussen Teylingen en Leiderdorp zet. Maar tijdens het broedseizoen kiezen veel fietsers een andere route, vanwege de ontoegankelijke polder aan de Leiderdorpse kant van de Zijl. In Teylingen blijven de polders wel open voor fietsers.

Taghavi snapt er niks van: “Van de zeven maanden per jaar dat ik vaar, is de polder bijna de helft van die periode gesloten. We lopen veel toeristen mis in een tijd dat de polder op z’n mooist is. En dat terwijl er zes miljoen in de polder is gestoken om de recreatieve waarden te versterken.”

Wethouder Kees van Velzen van de gemeente Teylingen deed gisteren nog eens een oproep aan zijn collega’s in Leiderdorp om tenminste een deel van de polder open te stellen, zodat de Teylinger fietspaden gedurende drie maanden per jaar niet meer doodlopen. Een partij heeft hij alvast mee. De VVD Leiderdorp voelt wel voor openstelling en wil de discussie toch maar weer eens gaan voeren in de Leiderdorpse raad, zo bleek uit de woorden van fractievoorzitter Ino Cooijmans die als enige vertegenwoordiger van de Leiderdorpse politiek aanwezig was.

Boterhuispolder05

De voorstanders van de openstelling van de polder tijdens het broedseizoen benadrukken dat ze het beste voor hebben met de weidevogels. Maar, zo stellen ze, die worden niet verstoord door passerende fietsers. Ze broeden niet vlak langs de fietsroutes maar verderop in de weilanden. Verstoring vindt plaatst door honden, ruiters en roofvogels. “Als dat echt het argument is, moet ook de Nieuweweg dicht”, zo vinden ze.

 

Dat de polder verboden gebied voor honden moet blijven vinden de medestanders van pontbaas James overigens logisch. “En niet alleen tijdens het broedseizoen, maar gewoon het hele jaar,” zegt de Teylinger wethouder Van Velzen die hoopt dat Leiderdorp de polder vanaf 2017 weer openstelt. “Honden horen gewoon helemaal niet in de polder.”

 

 

Boterhuispolder22Om zijn handen vrij te hebben tijdens de manifestatie had James Taghavi gisteren een collega geregeld om de recreanten over te zetten.

Leiden Leiderdorp Politiek Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×