(Archieffoto: PR).

Open avonden bij 90-jarige schooltuinen

schooltuinen_logoTot de zomervakantie houdt de Vereniging Leidse schooltuinen open avonden op de vier tuincomplexen. Er tuinieren vanaf begin april ongeveer 650 kinderen verdeeld over de stad. De meeste kinderen komen in groep 6 met hun klas en tuinouders zo’n 20 keer naar hun eigen schooltuin, maar ook buiten schooltijd zijn de tuinen regelmatig open. Naast scholieren maken ook kinderen van de buitenschoolse opvang gebruik van de schooltuinen.

“De open avonden zijn een leuke gelegenheid voor alle belangstellenden om eens te zien wat het schooltuinwerk betekent voor de kinderen en de stad”, zegt coördinator Marian Kathmann. “Het is best bijzonder voor de stad dat er al 90 jaar voor de schooltuinen wordt gezorgd. Daar hebben al duizenden kinderen aan mee gedaan”.

Particulier initiatief

De schooltuinen in Leiden zijn ontstaan uit een particulier initiatief. Stadskinderen moesten leren hoe ze groente kunnen verbouwen voor hun eigen voedselvoorziening. Naar voorbeeld van andere grote steden werd in 1926 een schooltuinvereniging opgericht. Er werd een stuk grond ter beschikking gesteld aan de Fruinlaan. Door de bouw van het Stedelijk Gymnasium in 1937 verhuisden de schooltuinen naar de Marnixstraat. Nog steeds is een van de complexen in die omgeving te vinden. Met de herinrichting van de Tuin van Noord zijn de tuintjes daar inmiddels wel wat opgeschoven. Ieder jaar moeten zo’n 200 tot 400 kinderen daar een tuintje hebben gehad. Ze werkten daar na schooltijd onder leiding van een onderwijzer en/of ervaren tuinder.

Uitbreiding

Vanaf 1986 begon de uitbreiding van het aantal schooltuincomplexen. In dat jaar kwam er een nieuw complex in de Stevenshof; in 1987 een tuin bij het zorgcentrum Rijn en Vliet. En in 1988 in polderpark Cronesteyn, op het gebied van een oude tuinderij naast het voormalige landgoed Cronesteyn. In 2011 startten de schooltuinen in archeologisch park Matilo.

Educatieve tuinen

 

Sinds 1986 wordt er alleen nog maar onder schooltijd getuinierd met een hele schoolklas. Kinderen leren er nog steeds hoe hun voedsel groeit, maar ook hoe de natuur werkt en hoe ze er zorgvuldig mee om moeten gaan. Vanaf 1995 zijn de complexen omgevormd tot educatieve tuinen waar veel meer te ontdekken valt dan alleen de kindertuintjes. De drie grote complexen hebben een kruidentuin, beestjestuin, bijenstal, en algemene gewassen zoals fruitbomen en extra soorten bloemen en groentes, of granen en pompoenen. Jaarlijks tuinieren er tegenwoordig gemiddeld 650 kinderen van 30 verschillende groepen. ,  Het aantal deelnemende scholen groeit.

Data open avonden:

Dinsdag 21 juni op het schooltuincomplex Stevenshof (de Distelvink)
Een Midzomeravondfeest van 19.30 uur tot 21.00 uur met extra activiteiten omdat dit tuincomplex 30 jaar bestaat.
Woensdag 22 juni in de ‘Tuin van Noord’ (de Distelvlinder)
Maandag 27 juni op de schooltuinen in Archeologisch park Matilo
Woensdag 29 juni op schooltuincomplex Cronesteyn (de Akkerdistel)

Tijdens de open avonden zijn er verschillende activiteiten. Een speurtocht over het complex, verkoop van honing , kaarsen rollen van bijenwas en een theeschenkerij. Het werk op de schooltuinen wordt mogelijk gemaakt door een jaarlijkse gemeentelijke subsidie, een bijdrage van de scholen, en dankzij de inzet van ongeveer 80 vrijwilligers.

Alle open avonden duren van 19.00 uur tot 20.30 uur.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×